HSS-NHI pristupio hrvatskome bloku s dva HDZ-a u SBŽ-u

Sporazum o međustranačkom djelovanju o uspostavi zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti Srednjobosanske županije, u srijedu su u Travniku potpisali predsjednici županijskih odbora HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, HDZ-a 1990. Slavica Josipović i HSS-NHI-ja dr. Drago Džambas. Istina, i to odmah treba reći, a to je naglasio i Nikola Lovrinović u svom uvodnom izlaganju, sporazum nema matematičku snagu koja bi mogla spriječiti bošnjačke stranke SDP, SDA, SBiH, SBB u formiranju srednjobosanskih županijskih tijela vlasti, ali ima moralnu snagu i šalje jasnu poruku da bi sve te strukture vlasti bile potpuno nelegalne, protuustavne, jer bi bile bez legitimnih izbornih predstavnika hrvatskog naroda.

Jer, kako je naglasio Lovrinović, ovaj hrvatski blok, Blok 10, kako su ga nazvali, ima 10 zastupnika u županijskoj Skupštini i mora biti nezaobilazna snaga u formiranju parlamentarne većine i struktura županijskih tijela vlasti. Lovrinović je također kazao, a to su potvrdili i predsjednici županijskih odbora HDZ-a 1990. i HSS-NHI-ja, Slavica Josipović i dr. Drago Džambas, da se već duže radilo na usuglašavanju teksta ovog sporazuma, koji načelno regulira prava i obveze sve tri stranke u budućem formiranju županijskih tijela vlasti.

Jer, kazao je Lovrinović, sve što je do sada rađeno na tom planu je grubo kršenje demokratskih načela, a što je još gore, i načela Ustava Srednjobosanske županije i Poslovnika o radu županijske Skupštine. "Želimo, a to je duh naše županije, a i cijele Bosne i Hercegovine, ravnopravnu zastupljenost konstitutivnih naroda, kako u našoj županiji, tako i na federalnoj i državnoj razini. To su ljudska, zakonska i ustavna načela kojih se svi skupa moramo pridržavati", kazao je dr. Drago Džambas.

izvor: večernji.ba