HSP BiH usvojio Deklaraciju o politici i položaju hrvatskog naroda u BiH

hsp bih
... u Bosni i Hercegovini te je donio odluku o održavanju Programske konvencije HSP-a, koja je najavljena za 23. svibnja ove godine.

Deklaracija govori o trenutačnoj politici HDZ BiH koja, kako navode u HSP-u, hrvatski narod vodi u nacionalnu manjinu, a možda i politički nestanak.

U HSP-u smatraju kako je priča o Izbornom zakonu u BiH "najveći marketinški trik koji ima za cilj homogenizaciju biračkog tijela hrvatskog naroda koji bi opet trebao glasovati za HDZ BiH".

Pored pogubne parlamentarne politike, u HSP-u su mišljenja kako HDZ BiH vodi i pogrešnu gospodarsku politiku, jer se zasniva na zapošljavanju stranačkih članova i podobnih u javnim poduzećima i agencijama.

"HSP se zauzima za opstanak mladih i hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog naroda i gospodarsko jačanje i pozicioniranje koje će dugoročno i na realnim osnovama omogućiti opstanak i prosperitet od Hercegovine do Središnje Bosne i Posavine. Na ovom tragu žele se graditi novi politički odnosi i relacije s ljudima i partnerskim strankama, kako bi se zaustavio proces propadanja svih naroda i građana, a posebice najmalobrojnijeg hrvatskog naroda u BiH", navodi HSP u priopćenju za javnost.

Glavni stan HSP-a na sjednici je razmatrao plan i program rada za tekuću godinu koji uključuje formiranje 20 podružnica i šest kantonalnih vijeća.

Za njih su određeni i povjerenici za županije i to za Zapanohercegovački Marko Pinjuh, Hercegovačko-neretvanski Anđelko Filipović, Hercegbosansku Boro Džale, Sarajevsku Zlata Gafić, Posavsku Mato Filipovići i Srednjobosansku županiju Vladimir Perić.

U Predsjedništvo HSP-a imenovan je prof. Vinko Drinovac, a u Glavni stan dipl. ing. Ivan Čamber-Ico, za trećeg dopredsjednika stranke imenovana je zastupnica u Narodnoj skupštini RS-a Ivana Lovrić, dok je za zamjenika predsjednika imenovan dr. Vinko Jakić.

Na sjednici je donesena Odluka o održavanju Programske konvencije HSP-a, koja će biti upriličena 23. svibnja, u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru, kada će biti predstavljen Izborni program HSP-a za Opće izbore u listopadu ove godine, navodi se u priopćenju kojega potpisuje predsjednik HSP-a Nikola Raguž.