Hrvatskim strankama važnije fotelje od nacionalnog interesa

Jer, od tog Strateškog sporazuma u ovoj županiji nije ostalo baš ništa ako se izuzme Travnik gdje je formirana „Hrvatska koalicija za Travnik" (HDZ BiH, HDZ 1990. i HSS-NHI), s jedinstvenom listom za Općinsko vijeće i s jednim kandidatom Ivicom Harambašićem za općinskog načelnika.

U svim drugim općinama može se govoriti o strateškom nesporazumu, ili o stranačkim „rogovima u vreći". Jer, u Kreševu kandidata za općinskog načelnika imaju oba HDZ-a (ali i SDP i NSRzB), kao i u Kiseljaku, Uskoplju, Jajcu, Dobretićima. Uz to, svog kandidata u Kiseljaku hrvatske nacionalnosti ima i SDP.
U Vitezu i Novom Travniku HDZ BiH ima svoje kandidate za općinskog načelnika, a HDZ 1990. nema. No, u obje općine u konkurenciji za načelnika su neovisni kandidati (Matija Marjanović i Drago Radeljak). U Vitezu svog kandidata dr. Franju Tibolda, ima i NSRzB, pa puno što se ustvari i ne mijenja. Jer, s više kandidata iz stranaka s hrvatskim predznakom, ili pak neovisnih kandidata hrvatske nacionalnosti (Vitez i Novi Travnik), lako se mogu izgubiti načelnička mjesta gdje ih je bilo normalno očekivati i imati.

A pokazalo se da se baš nikakve pouke i poruke nisu izvukle iz prošlih lokalnih izbora kada je, iz istih ili sličnih razloga, izgubljeno nekoliko načelničkih pozicija.

Posebno karakteristično, neshvatljivo i neprihvatljivo (ali ne i poučno) bilo je u Novom Travniku gdje su za načelničku poziciju „ratovala" četiri Hrvata, pa je, čuda li velikog, pobijedio kandidat SDA. Građani su razočarani jer na tom planu, osim u Travniku, iako je to, deklarativno proklamirano i od stranačkih najviših tijela baš za Srednjobosansku županiju, ocijenjeno nužnim, nikakvih ozbiljnih razgovora po tom pitanju čak nije ni bilo. Naime, išlo se logikom „ili se skloni ili se pokloni". A kada su stranački i osobni interesi u pitanju, nitko se ne klanja niti sklanja.

A to zorno potvrđuje primjer Viteza i priopćenje Općinske organizacije HDZ-a 1990. u kojemu se ističe da će ova stranka na izborima podržati neovisnog kandidata Matiju Marjanovića, a ne dosadašnjeg općinskog načelnika, kandidata HDZ-a BiH, Vladu Alilovića. Jer, kako se navodi u priopćenju za javnost OO HDZ-a 1990. Vitez, spremnosti za razgovor o zajedničkom kandidatu kod HDZ-a BiH jednostavno nije bilo, „a svi naši pokušaji da do razgovora i dogovora dođe, su ignorirani".
Ista situacija, bar kako tvrde iz HDZ-a 1990. bila je i u Novom Travniku i ova će stranka podržati neovisnog kandidata Dragu Radeljaka, a ne Nikolu Lovrinovića, zamjenika predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Iz Općinske organizacije HDZ-a BiH Viteza razočarani su stavom Općinske pa i Županijske organizacije HDZ-a 1990. i tvrde, istina još uvijek neslužbeno, da stvari stoje znatno drugačije, o čemu će se, uskoro, izvijestiti i upoznati javnost.

No, bilo kako bilo, javnost na ovom području je razočarana, rekli bismo i ogorčena, prijeti se čak bojkotom izbora, jer velikoj većini građana hrvatske nacionalnosti uopće nije važno tko je manje ili više kriv za novonastalu situaciju. Naime, sve će biti kasno kada se (ako se) izgubi još koje načelničko mjesto (na prošlim izborima izgubljene su načelničke pozicije u Novom Travniku, Busovači i Jajcu), a kako sada stvari stoje, neupitne su hrvatske načelničke pozicije samo u dvije najmanje općine, u Kreševu i Dobretićima.

Piše: Zvonimir Čilić | Večernji list