Hrvatski referendum o izlasku iz Federacije BiH?!

Povratak nadležnosti

Jedna od prvih referendumskih odluka mogla bi biti ona o povratku nadležnosti županija u pitanjima sudstva i obrazovanja, kako je propisano u izvornom Ustavu FBIH. Također, kako se navodi, mogla bi biti donesena odluka i o nepriznavanju "neustavne vlade u Sarajevu koja negira volju konstitutivnog naroda u Federaciji, te konačno i izlazak hrvatskih županija iz Federacije BiH".

- Samo takva referendumska odluka dovoljna je da se prouzroči ustavna kriza u Federaciji i prisili nedemokratski izabrana majorizatorska koalicija na pregovore o novom ustavu. Županije koji budu smatrali Vladu FBiH kao nelegalnu, nasilničku i nametnutu izlaskom na referendume proglasit će izdvajanje iz Federacije kao privremenu mjeru do okončanja državne krize. Sve ovlasti koje nad njima trenutno ima FBiH prenijet će na razinu države, to jest odgovarat će samo državnoj vladi dok se na razini Federacije ne uspostavi legalna vlast - piše Poskok.info.

Nema sumnje da je ova inicijativa plasirana kao probni balon.U političkim krugovima tvrde da je autor dobro upućen u problematiku, odnosno da je inicijativa "dobro potkovana".

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara ističe da su uspostavom nelegalne vlasti u FBiH otvorene sve opcije. Priznaje da ovakva inicijativa nije bila na tijelima HDZ-a BiH, ali...

- Vidjeli smo kako se mogu kršiti svi zakoni. U svome vladanju, Vlada FBiH, također, krši zakone i Ustav. Postojeće institucije nisu u stanju zaštititi ustavnost i zakonitost. Normalno, u tim okolnostima rađaju se razne ideje na koji način zaštititi poredak. Treba se napraviti poredak koji će jamčiti sigurnost naroda i svakog građanina. Jer, ako vlast sama krši zakone, onda nitko nije siguran. Postoje razna razmišljanja kako riješiti ove probleme. Ovo je jedno od tih razmišljanja. Hrvatski narodni sabor koordinirat će aktivnosti hrvatskog naroda i hrvatskih predstavnika izabranih na izborima - tvrdi Čavara.

Korak dalje

Vršitelj dužnosti glavnog tajnika HDZ-a 1990 Veso Vegar izjavio je za "Avaz" da je cilj izaći iz postojećeg stanja u kojem djeluje nelegalna Federalna vlada. Potrebno je, kaže, da se određene stvari suštinski pokrenu, što bi, na koncu, dovelo do promjene Ustava.

- Postoji dosta inicijativa, ozbiljnih i neozbiljnih. Ova posljednja za mene je prilično ozbiljna. To je korak dalje u razmišljanjima. Nisam vidio nekoga da ozbiljno o tome razmišlja - smatra Vegar.

Đonlagić: Majorizacija bi nanijela velike štete BiH

Potpredsjednik SBB BiH Mirsad Đonlagić naglašava da je ta stranka od početka upozoravala da "politika majorizacije", na kraju, može nanijeti velike štete BiH i, naravno, Bošnjacima".

- Vrlo smo precizni u tome da ćemo se uvijek svim sredstvima boriti protiv svake vrste separatizma, neovisno kako je on provociran i da li se provodi manje suptilno ili agresivnije. Očekujemo da SDP i SDA počnu da poštuju izbornu volju naroda, a od predstavnika Hrvata tražimo punu lojalnost i odgovornost prema BiH. Široka državna struktura čini FBiH vrlo neefikasnom i svako daljnje unošenje poremećaja u tu strukturu još bi više pogoršalo sliku neefikasnosti unutar federalne strukture - kaže Đonlagić.