Hrvatska dijspora : “Bošnjaci, ne igrajte se sa Hrvatima u BiH”

...u zemljama iz kojih dolaze učiniti sve kako bi se širila istina o Hrvatima u BiH i kako bi bili jednakopravni s druga dva naroda.

Naime, u Mostaru se održava sastanak čelnika HNS-a BiH i predstavnika hrvatske dijaspore iz SAD-a, Kanade, Švedske, Australije, Novog Zelanda, Njemačke i Hrvatske, a u cilju povezivanja Hrvata diljem svijeta kako bi se pomoglo Hrvatima u BiH na političkom i gospodarskom polju.

U tom smislu planira se osnivanje ureda HNS-a u Bruxellesu, Washingtonu i Berlinu. Također, u planu je otvaranje financijskih institucija koje bi gospodarski potencijal hrvatske dijaspore stavile u funkciju ukupnog razvoja hrvatskog narodnog bića u BiH i razvoja BiH, a koja bi u profitabilnom investiranju zadovoljila interese investitora, kazao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić tijekom konferencije za novinare. Naveo je kako u ovom trenutku postoji obostrana želja da se hrvatsko iseljeništvo značajnije uključi u rješenje hrvatskog pitanja u BiH.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović je kazao kako je današnji sastanak prigoda da se čuju razmišljanja Hrvata koji žive izvan domovine koji prate sva događanja i s druge strane "da im možemo odgovoriti na neka pitanja koja ih interesiraju, te da iskažemo svoja stajališta u vezi pomoći koja bi se mogla napraviti u kvalitetnijim odnosima između HNS-a i svih Hrvata koji žive van BiH".

Čović je istaknuo kako BiH može preživjeti jedino kao država jednakopravnih građana.

Predsjednik Koordinacije HDZ-a Sjeverne Rajne i Westfalije Veselko Jovanović kazao je kako će se, kao Hrvat u iseljeništvu, truditi u tome da se širi istina o Hrvatima u BiH. Pozvao je Bošnjake da se ne igraju sa sudbinom hrvatskog naroda u BiH, već da puste hrvatskom narodu da bira svoje predstavnike. Jovanović navodi kako mu teško pada daytonski sporazum jer je Hrvatima donio, kako je kazao, nejednakopravnost.

Predsjednik Koordinacije HDZ-a Australije i Novog Zelanda Ante Leko poručio je Hrvatima u BiH da nisu sami već da je uz njih 300 tisuća Hrvata Australije.

"Boli nas što hrvatske predstavnike bira drugi narod i teško nam pada situacija hrvatskog naroda u BiH jer želimo da oni budu jednakopravni i da uživaju svoji na svome", kazao je Leko.

fena