Hrvati u BIH dobivaju novu stranku

Ovakav scenarij mogao se nasluti i nakon sjednice Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) na kojoj je zadužen Upravni odbor HNV-a da potakne osnivanje regionalnih političkih stranaka. Zamisao je, kako doznajemo, da se napravi stranka koja bi okupljala mlađe ljude, bila bi više okrenuta državi BiH i bila jaka alternativa HDZ-u kojem žele oduzeti monopol nad predstavljanjem Hrvata. Iza ove ideje osim HNV-a navodno stoje i crkveni krugovi. Ono što je također potaknulo na ovakvu ideju jest marginalizacija Hrvata iz Bosne u politici dvaju HDZ-ova. 

Kako iza svega stoji ambiciozan i veliki plan pravljenja nove političke stranke, potvrdio je za Dnevni list fra Luka Markešić, predsjednik HNV-a. Otkrio je kako bi se nova stranka trebala zvati Bosanskohercegovačka stranka Hrvata (BHSH).

- Mi već imamo plan formiranja jedne takve političke stranke - Bosanskohercegovačka stranka Hrvata BHSH. Sve je to još u razgovorima i ona može nositi i neko drugo ime, ali mora biti stranka svih Hrvata u BiH, a ne kao dva HDZ-a, kazao je fra Luka Markešić.

Postići jednakopravnost

- Glavni cilj pokretanja ove naše inicijative jest postizanje unutarnje jednakopravnosti među Hrvatima u BiH, otklanjanje unutarnje diskriminacije koja postoji, posebno političke diskriminacije. Ja osobno i HNV smatramo da ova politika koja se vodi nakon rata jest politika koja polazi iz Hercegovine, vezana je za određenu političku oligarhiju i preuzima politički monopol među Hrvatima BiH. Politika te političke oligarhije iz Hercegovine koju mi naziva i "hercegovinizacijom hrvatske politike u BiH" protiv je interesa Hrvata na većem dijelu BiH gdje žive Hrvati, odnosno svugdje osim na uskom području Hercegovine, kaže Markešić. 

On naglašava kako HNV želi potaknuti Hrvate u svim područjima u BiH da se počnu ozbiljnije baviti politikom te napominje kako je HNV nabrojao deset područja na koje se treba fokusirati, a samo jedno od njih je područje Grude - Ljubuški - Široki Brijeg na kojem je sada fokusirana hrvatska politička scena. Markešić dodaje kako je Sarajevo imalo više Hrvata nego Mostar te da su i Zenica i Tuzla hrvatski gradovi. HDZ-ovi ističu Mostar kao jedini grad Hrvata u BiH, a što se tiče Mostara, on nikada u povijesti nije bio glavni grad Hrvata ni politički ni kulturno ni vjerski.
Mi želimo potaknuti ljude na ovim područjima da se politički organiziraju, osnuju političke udruge koje će vjerno iznijeti interes Hrvata u tim područjima, a kasnije to mogu biti političke stranke.

Daljnje podjele?


Na pitanje hoće li nova politička opcija doprinijeti samo daljnjim podjelama i raslojavanju na hrvatskoj političkoj sceni, fra Luka kaže:
- Jedna od stalnih demagoških parola jest poziv na jedinstvo Hrvata u BiH. Treba poticati jedinstvo Hrvata kao naroda, ali je posve pogrešno pozivati na jedinstvo na temelju jedne pogrešne stranačke nemoralne i kriminalne politike HDZ-a. HNV je za to da se stvara jedinstvo Hrvata u BiH, ali na politički zdravim, moralnim i etičkim načelima koji doprinose općem dobru Hrvata, ali i svih ljudi i države BiH.
On navodi kako je među Hrvatima u BiH veliko nezadovoljstvo politikom HDZ-a.
- Za  HDZ je glasovalo 105.000 Hrvata u BiH, a trebalo ih je glasovati 400.000.
Glasovalo ih je ukupno 200.000 što znači da je 95.00 glasovalo protiv njih, a i oni koji nisu glasovali sigurno nisu za HDZ. Njihova priča o brojkama i glasovima Hrvata je laž, kaže predsjednik HNV-a.
On ne zna hoće li uspjeti napraviti novu stranku do lokalnih izbora, ali do tada će, kaže, pokrenuti politička zbivanja među Hrvatima u BiH.
- Željeli bismo da to bude do izbora, ali ne znamo hoćemo li uspjeti. Mi imamo ljude za to, ali sada još uvijek ne bismo s imenima izlazili u javnost, ističe fra Luka Markešić.

Mijenjati odnose

Predsjednik HKD-a "Napredak" Franjo Topić mišljenja je da već postoje manje regionalne stranke, ali da nemaju rezultate.
- Potrebno je mijenjati politiku velikih stranka. Stranke koje već postoje trebale bi mijenjati odnos prema BiH, ali i to da odnosi među Hrvatima budu ravnopravniji, od Hercegovine do Banje Luke, kaže Topić.
On podsjeća kako ni u Vijeću ministara ni u federalnoj Vladi nema zastupljenih kadrova iz Bosne.
- Vidi se da bosanski Hrvati kojih je više nego u Hercegovini nemaju nikakve vlasti niti sudjeluju u odlukama, navodi Topić dodajući kako postojeće stranke, prije svega dva HDZ-a trebaju prebaciti središnjice u Sarajevo.
- Bez toga ne mogu imati bitnog utjecaja u krupnim projektima. Bez glavnog grada se ne mogu braniti nikakvi opći interesi, a kakav je, to je druga stvar - treba ga popravljati, ističe Topić.
Hoće li biti nove stranke na političkoj sceni Hrvata, ostaje za vidjeti, a o pitanju hoće li neka nova opcija dovesti do daljnjih podjela ili pak napraviti osvježenje, svakako će se još čuti puno različitih mišljenja.

Oduzeti monopol u hrvatskoj politici u BiH


Hrvatsko narodno vijeće je u petak zadužilo svoj Upravni odbor da potakne osnivanje regionalnih političkih stranaka. Tu je inicijativu predložio prof. dr. Ivo Komšić obrazlažući je činjenicom da su Hrvati u BiH, između ostalog, i regionalno podijeljeni s različitim interesima, političkim opcijama, kulturom, običajima.
- Formiranje regionalnih stranaka nas neće udaljiti jedne od drugih, ali moramo znati o čemu se ovdje u BiH radi i sačuvati svoje lokalne živote, jezik, običaje, kulturu. To ne mogu i neće učiniti u ime nas nacionalisti, jer su oni protiv svih razlika. Smatram da Upravni odbor treba pozvati ljude iz središnje Bosne, Hercegovine, Krajine, Posavine i da se oduzme monopol u hrvatskoj politici u BiH. Moramo pomoći tim ljudima, i moralno i organizacijski, da formiraju regionalne političke stranke kako bi već na lokalne izbore izišle samostalno i spremne. Da regionalne političke stranke imaju itekako uspjeha i prostora, pokazuje i primjer iz Hrvatske, kazao je dr. Komšić.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović/Dnevni list