Hrvati u BiH će na predsjedničkim izborima imati rekordan broj biračkih mjesta

hrvatski konzulat, Hrvati, DIP , predsjednički izbori, Hrvatska, predsjednički izbori, Hrvatska zemlja, biračka mjesta, DIP , CIK, izborni zakon, konferencija

Hrvatski državljani u BiH, prema podacima Državne izborne komisije (DIP), na sljedećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj moći glasati na čak 44 biračka mjesta, što je rekordan broj birališta, čak trostruko veći nego 2014. godine, piše "Jutarnji list".

Broj birališta za BiH na ovim je izborima trostruko veći od onoga na zadnjim predsjedničkim izborima, održanim 2014., kad ih je bilo 15. U drugom krugu prošlih predsjedničkih izbora Kolinda Grabar-Kitarović tijesno je pobijedila Ivu Josipovića s 32.435 glasova prednosti. Mogla su se tada čuti mišljenja da su joj tu tijesnu prevagu donijeli upravo glasovi dijaspore. Kolinda Grabar-Kitarović u drugom je krugu dobila 33.377 (91,1%) glasova dijaspore, a Josipović svega 3.291 glas (8,9 posto). Polovica glasova dijaspore koje je tada dobila Kolinda Grabar-Kitarović, čak 16.160, stiglo je iz susjedne BiH.

Kolindi Garabar-Kitarović glasovi dijaspore će i na predstojećim izborima biti iznimno važni. U prvom krugu dio bi joj mogao uzeti Miroslav Škoro. U drugom izbornom krugu, uđu li u njega sadašnja predsjednica i Zoran Milanović, a razlika među njima bude tijesna, glasovi dijaspore ponovno će joj biti iznimno važni, možda čak i presudni za ishod izbora.

- Birači dijsapore i oni iz BIH su Kolindi Grabar Kitarović jako važni. Već smo bili u nizu mjesta u srednjoj Bosni i Hercegovini i do izbora ćemo otići još jednom - kazao je izvor blizak kandidatkinji HDZ-a. 

Svjesni smo, dodao je, da će Škoro također htjeti privući glasove dijaspore i Hrvata iz BiH, ali prema njemu na razvijamo niakavu posebnu strategiju i ne mislimo voditi prljavu kampanju. Škorini birači i mi smo jedan birački korpus i naravno da računamo na to da će u drugom izbornom krugu njegovi birači dati glas Kolindi Grabar-Kitarović.

Broj birališta za Hrvate iz BiH u zadnjih nekoliko godina rapidno raste. Kad su hrvatski građani nakon ulaska Hrvatske u EU 2013. prvi put birali svoje eurozastupnike, u BiH je bilo samo sedam biračkih mjesta.

Na redovnim izborima za Evropski parlament 2014. bilo ih je 10, a na predsjedničkim izborima krajem 2014. već spomenutih 15 birališta. Na redovnim parlamentarnim izborima 2015. broj biračkih mjesta u BiH je udvostručen, pa su Hrvati u toj državi mogli glasati na 33 biračka mjesta, a na vanrednim parlamentarnim izborima na 34. Broj birališta u BiH na proljetošnjim evropskim izborima dodatno porastao na 41, a na skorašnjim predsjedničkim će ih biti 44.

Više birališta hrvatskim državljanima u BiH koji imaju pravo glasati na hrvatskim izborima potiče izlaznost birača jer oni na dan izbora više ne moraju putovati daleko od mjesta u kojem žive do najbližeg biračkog mjesta.