Hrvati traže pravdu, Srbi zaštitu RS, a Bošnjaci centralizaciju

Vodstvo Parlamentarne skupštine BiH izvijestilo je izaslanstvo Odbora za nadzor Parlamentarne skupštine Vijeća Europe da će već sljedećih dana biti uspostavljeno parlamentarno radno tijelo koja će pripremiti amandmane na Ustav BiH kako bi ih uskladili s odlukom Suda iz Strasbourga u predmetu “Sejdić-Finci”, dvojice pripadnika manjina koji su se žalili da ne mogu ostvariti svoje građansko pravo kandidirati se i biti birani u Predsjedništvo BiH, kao i u domove naroda. Članovi kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirević, Ognjen Tadić i Božo Ljubić te izaslanica u Domu naroda Borjana Krišto sastali su se jučer s izaslanstvom Monitoring-odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koju je predvodila izvjestiteljica ovoga tima Karin Voldset. Osnovna tema razgovora bila je provedba presude iz Strasbourga, kao i druge obveze koje BiH ima na temelju članstva u Vijeća Europe.

Druga tijela

Zaključeno je i da treba izvršiti dodatan napor kako bi BiH dobila svoje predstavnike u Venecijanskoj komisiji i drugim ekspertnim i političkim tijelima Vijeća Europe. Karin Voldset čestitala je Parlamentu na ostvarenjima tijekom prvih 100 dana rada, ističući to kao primjer da uz političku volju i pozitivnu energiju institucije BiH mogu funkcionirati i bez postojanja parlamentarne većine na razini BiH.

Sejdić - Finci

O provedbi presude “Sejdić-Finci” članovi Monitoring-odbora su razgovarali i s predsjedateljima ustavnopravnih povjerenstava dvaju domova Šefikom Džaferovićem i Krstanom Simićem. Tijekom ovog sastanka izražena je nada da se uz pojačan napor i odgovarajuću političku volju amandmani na Ustav BiH, kojima će biti implementirana presuda “Sejdić-Finci”, mogu sačiniti prije kraja ove godine, objavljeno je iz Parlamenta BiH. Međutim, oko provedbe ovih amandmana postoje goleme razlike. Srbi traže izmjene koje bi odgovarale RS-u, Bošnjaci ojačali svoju poziciju s kategorijom ‘ostalih’, a Hrvati da se ispravi pozicija konstitutivnih naroda.

Piše: Zoran Krešić / Večernji list