Hrvati traže da se Travnik uredi kao Mostar

potpisivanje

Dnevni list ovom prilikom donosi dokument koji će svakako izazvati veliku pozornost s obzirom da se u njemu traži nikada provedena ustavna obveza ustroja Travnika po jednakim principima kao i grada Mostara, na način da se ostvari puna jednakopravnosti kojom će biti onemogućeno nacionalno preglasavanje, a to se misli postići uvođenjem maksimalnih i minimalnih kvota, kao i nacionalnom zastupljenošću iz reda konstitutivnih naroda te iz reda ostalih.

Srž inicijative je da sadašnja općina Travnik u budućnosti bude gradska zajednica uređena po načelu jedinstvenoga gradskog i upravnog područja u kojoj svi konstitutivni narodi i građani koji žive u Travniku imaju pravo birati i biti birani kroz izborna područja u kojim se jamči, kako minimalna, odnosno maksimalna nacionalna zastupljenost, tako i teritorijalna reprezentativnost, s čitavog područja grada Travnika.

Pritom, su svjesni kako je preduvjet istinskog rada lokalne vlasti na dobrobiti svih žitelja lokalne zajednice samo pravedna politička reprezentativnost predstavnika svih naroda i građana koji žive u istoj bez obzira na njihovu brojnost te stoga smatraju kako Travnik kao jedinica lokalne samouprave, a i ne ograničavajući se samo na njega, treba urediti na način koji osigurava ravnopravnu zastupljenost svih naroda i građana u lokalnoj vlasti.

Naravno, treba podsjetiti kako Travnik i jeste bio zamišljen kao tako ustrojen grad, slijedom činjenica da se radi o središtu županije s posebnim režimom, baš kao što je slučaj i u HNŽ-u s gradom Mostarom. Međutim, nepravedna rješenja koja su uslijedila nakon potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, te neprincipijelna i nedosljedna politika predstavnika dijela Međunarodne zajednice prema Hrvatima općine Travnik, predstavnike Hrvata u ovom gradu nadahnula je da i kroz Promemoriju pokušaju, kako kažu, utjecati na moral i savjest kako visokog predstavnika, tako i na OHR u cjelini, kako bi ispravio nepravdu te postupio u skladu s obvezama koje su preuzete, a koje nisu nikada izvršene i realizirane na način kako je to učinjeno u HNŽ-u i gradu Mostaru kao administrativnom središtu HNŽ-a.

Podsjećajući predstavnike Međunarodne zajednice i visokog predstavnika da je Ustav Federacije BiH (Amandman XXV), kao i Ustav SBŽ-a (Amandman IX), predviđao jednako uređenje Travnika i Mostara, ali to nije u stvarnosti ostvareno radi intervencije visokog predstavnika koji nije postupio jednako i očekivano, pozvali su visokog predstavnika i sve međunarodne autoritete da djeluju arbitrarno, a ne pristrano te isprave nepravde koje su nastale velikim dijelom zahvaljujući njihovom djelovanju, kao i njihovim propustima, i tako općinu Travnik urede po jednakim principima kao i grad Mostar, odnosno grad Mostar kao središte HNŽ-a poistovjete s Travnikom kao središtem SBŽ-a
Dalje se utvrđuje kako su pitanja Travnika i Mostara po mnogo čemu u praksi jednaka, a nedostatak političke volje, a primarno volje dijela međunarodne zajednice, ključan je za rješenje istog uz naglasak kako rješavanju problema koji je namjerno napravljen treba pristupiti koristeći jednake principe.

Promemorija polazi od toga da je SBŽ kralježnica BiH sa svojim šarolikim nacionalnim i vjerskim sastavom te bogatom kulturno-povijesnom baštinom isprepletenom utjecajima različitih tradicija, koje ne dopuštaju isključivo pravo ni jednoj etničkoj skupini za prisvajanjem i dominacijom, već pravo i obvezu svih etničkih skupina da zajednički rade i neprestano tragaju za konsenzusom i dogovorom.

- Smatramo da je ključ rješenja složenih prilika u BiH iznalaženje rješenja odnosa u Županiji Središnja Bosna, a ključ rješenja kompliciranih odnosa u Županiji Središnja Bosna je konačno rješenje statusa općine Travnik kao njezina administrativnog, kulturnog, obrazovnog, političkog i povijesnog centra, navodi se u Promemoriji te ističe kako se želi graditi bh. društvo po mjeri sva tri konstitutivna naroda i svih građana, a u tom kontekstu primjer Travnika, kao i sami odnosi među narodima i građanima u njemu treba biti "kotač zamajac" pozitivne društvene evolucije i demokratske izgradnje cijelog bh. društva.

Hrvati Travnika u ovom dokumentu poručuju kako su ustrajni da ideja konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda svoj puni sjaj doživi na cijelom teritoriju BiH, a kako to danas nije slučaj, žele biti reformska snaga i prvi u takvom pothvatu.
- Želimo potaknuti odgovornost političkih snaga i Travnik ponuditi kao primjer drugima u ideji kako je moguće graditi dobrosusjedske odnose, istinski suživot i međusobnu suradnju između različitih etničkih i vjerskih zajednica u ozračju tolerancije i međusobnog poštivanja i uvažavanja, ostati i živjeti svoj na svome te pokazati kako je općina Travnik uistinu "modus operandi" kojim treba hoditi cijela BiH, ističe se u dokumentu.

Predsjednica Općinskog odbora HDZ-a 1990 Marija Silva Vidović kazala je za naš list kako se traži i želi da se Travnik ustroji po načelu pune jednakopravnosti kojom će biti onemogućeno nacionalno preglasavanje uvođenje maksimalnih i minimalnih kvota i nacionalne zastupljenosti iz reda konstitutivnih naroda i iz reda ostalih.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Bojan Domić naveo je kako je cilj da Promemoriju, koju se potpisale političke stranke s hrvatskim predznakom s područja općine Travnik, podrže i institucije.

-Cilj je da ovu Promemoriju podrže svi ljudi dobre volje da vidimo kako zajedno možemo urediti ovu zajednicu na dobrobit svih ljudi, rekao je Domić. Vijećnik u Općinskom vijeću Travnik Tomislav Rajić poručio je kako je Travnik za središnju Bosnu ono što je Mostar za Hercegovinu i tri konstitutivna naroda.

-Tražimo samo načelo jednakosti, a to znači ‘ne' preglasavanju i ‘ne' nametanju odluka", istaknuo je Rajić

Potpisnici su naveli i kako upućuju Promemoriju najodgovornijim političkim instancama u Bosni i Hercegovini, kao i svim međunarodnim čimbenicima, svjesni kako izgradnja povjerenja i potrebnih uvjeta za pravedno društvo predstavlja dugotrajan i mukotrpan proces koji traži sudjelovanje niza aktera iz različitih društvenih segmenata. Stoga su pozvali i na uključivanje šire javnosti u nastojanja izgradnje države Bosne i Hercegovine i grada Travnika po mjeri svih naroda i građana kao elementarne pretpostavke pokretanja i ubrzanja razvojnih procesa s ciljem poboljšanja kvalitete života svih stanovnika.

-Ostvarenje pune ravnopravnosti između naroda i građana je prvi korak u izgradnji prosperitetnog društva i gradnje bolje budućnosti zajedničkim snagama, zaključuje se u dokumentu, piše Dnevni list.