FOTO  Hrvati Kupresa uz HDZ i HNS BiH

kupres

...baš iz razloga da pokažemo da nam je stalo do Kupresa i ovih ljudi ovdje, rekao je dr. Dragan Čović na završnom skupu i 24. obljetnici HDZ-a BiH na Kupresu.
HDZ BiH slavi 24 obljeticu, i to treba biti čast svima, pod zastavom HDZ-a nastao je HVO, na svaku žrtvu moramo biti ponosni da bi mi danas mogli govoriti da je Kupres hrvatski. To je nešto što baštinimo i što ćemo nastaviti baštiniti, iduće godine slavimo 25. obljetnicu naše stranke, pa ćemo onda više o HDZ-u.
Mi smo prepoznali jednu potrebu, da se uključimo u Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, kao i sve one stranke koje žele promišljati „Hrvatski" u BiH, i zbog toga i jest čast što smo večeras pozdravili Ivana, Marija i Tonija predsjednike dijela stranaka koje čine HNS.

Želja je svima jasna, poslati jasnu poruku unutar BiH i unutar hrvatskog nacionalnog bića, ali i svim Hrvatima izvan BiH, da postojimo svi zajedno združeni u jednoj ideji. Moramo riješiti hrvatsko nacionalno pitanje u BiH, ono nije riješeno. Moramo pokazati i dokazati da nam je stalo do našeg identitieta, naše kulturne baštine, do onoga što su dali Hrvati kao žrtvu s kupreškog kraja na svim ratištima u BiH ali i Hrvatskoj. To je vrijednost koju želimo baštiniti, ne samo kao HDZ BiH nego kao Hrvatski narodni sabor BiH. Samo jedinstvom kroz HNS BiH možemo postići naš konačan cilj", rekao je predsjednik Čović, te naglasio točke za koje će se zalagati HDZ i stanke okupljene oko HNS-a BiH, a to su: Novi federalni ustroj BiH koji će garantirati jednakopravnost hrvatskog naroda; kandidatski status za Europsku uniju (EU) u sljedeće četiri godine; gospodarski rast i razvoj; pravna država; odlučna borba protiv korupcije i kriminala; socijalna pravednost te zaštita dostojanstva i prava branitelja Domovinskog rata.

„Uvjeren sam da je ovo istinski program za državu BiH, koju bi mogli svi prihvatiti kao svoju domovinu i u kojoj bi mogli osigurati sebi egzistenciju, sačuvati osobno dostojanstvo i razvijati svoj identitet.
Perica Romić, predsjednik OO HDZ BiH Kupres, domaćin ovog skupa, izrazivši veliko zadovoljstvo okupljenim brojem članova je istaknuo da je biti član HDZ-a ponos, kojeg se nitko ne treba stidjeti.

Skupu se u ime predsjednika HDZ-a RH Tomislava Karamarka obratila se Josipa Rimac, gradonačelnica Knina i član Predsjedništva HDZ-a RH. Rimac je naglasila kako u ime predsjednika Karamarka daje apsolutnu potporu jedinstvu Hrvata HDZ-a BiH i strankama okupljenim u Hrvatski narodni sabor BiH, naglasivši kako je to jedini i ispravni put za rješenje hrvatskog pitanja u BiH. „ Stranka sa sličnim imenom ne želi jedinstvo Hrvata, ne želi BiH vidjeti na EU putu. HDZ-u i HNS-u BiH koje je okupila briga za hrvatski narod, te pronaći način kako poboljšati položaj hrvatskog naroda u BiH, dajemo potporu, kao i budućem članu Predsjedništva BiH, dr. Draganu Čoviću, neka to bude vaš izbor", naglasila je Rimac.

Branko Ivković, nositelj liste za Skupštinu HBŽ-a, u svome govoru, osvrnuo se na trenutnu situaciju u ovoj županiji, te je govorio je o planovima koje će HDZ BiH ostvariti u HB županiji. „Današnju situaciju karakterizira rast nezaposlenosti, iseljavanje, oduzimanje prava braniteljima i mnogi drugi problemi. Glavni razlog tome jest nelegalna platformaška vlada koja je potrošila više od pola milijarde konvertibilnij maraka proračunskog novca, a da pri tome nije uradila nije ništa. Ono za što ćemo se mi zalagati jest smanjenje nezaposlenosti. To bi napravili osiguranjem sredstava za nove investicije u energetski sektor, preradu drveta, turizam i poljoprivredu. Potrebno je osigurati otkup dijela poljoprivrednih proizvoda jer naši poljoprivrednici ne mogu plasirati proizvode u Republiku Hrvatsku. Također, potrebno je osigurati besplatan prijevoz učenika te zakon o dječjem doplatku" kazao je Ivković.

Jozo Bagarić, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred HBŽ-a, u svom govoru posebnu važnost dao je Domovinskom ratu i braniteljskoj populaciji, naglasivši kako se provodi nezakonita revizija naših branitelja, gazi im se čast i ponos, a ratni zločini nad hrvatima se zataškavaju. „Mi moramo zaustaviti kriminalizaciju hrvatskih branitelja" istaknuo je Bagarić, te se osvrnuo i na tešku gospodarsku situaciju proizvedenu ratnim devastacijama, gospodarskom krizom i recesijom, ali i pogrešne politike platformaške vlasti.
Borjana Krišto, nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH, u svome obraćanju se zahvalila biračima na dosadašnjoj potpori. Krišto je govorila o reformi Ustava i izbornih zakona. „Ustav mora osigurati ravnopravnost hrvatskog s druga dva naroda, i institucijalnu i teritorijalnu, jer samo takva jamči ostanak Hrvata u BiH. Samo takav Ustav može biti temelj za Bosnu i Hercegovinu kao pravnu državu tri jednakopravna naroda.
Da bi se izborili za ono što želimo, moramo preuzeti odgovornost, a odgovornost je na cijeloj Herceg-bosanskoj županiji. Ako smo jedinstveni i zajedno, i ako smo opredijeljeni oko istog cilja, možemo ga ostvariti" kazala je Krišto.

Ovom prigodom Koalicija HDZ-a i HNS-a posjetili su crkvu u župi Suho polje na Kupresu, te razgovarali s župnikom fra Markom Jukićem.