Hrvati imaju šansu za entitet

- Hrvatski narod danas ima najveću šansu da riješi ustavnu poziciju u BiH. Uvjeren sam da su četiri federalne jedinice rješenje koje ne dijeli BiH već je integrira i omogućava da BiH dobije priliku da se okrene budućnosti i europskim integracijama. To je put za koji vjerujem da imamo šanse', rekao je Čović na predavanju koje je održao u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

Čović je dodao da Hrvati posredstvom Hrvatskog narodnog sabora danas govore jednim glasom, te da će za desetak dana Glavno vijeće HNS-a ponuditi kvalitetna rješenja za izlazak iz krize.

On vjeruje da će do kraja godine u BiH biti otvorena mogućnost da se mijenja Ustav, koji je, smatra on, "problem svih problema u BiH".

Lider HDZ-a BiH je istaknuo kako se Hrvati zalažu za suverenu BiH u međunarodno priznatim granicama.

- BiH, ovako organizirana, nema nikakvu budućnost, ocijenio je Čović, istaknuvši pritom da je teško za očekivati da, u ovakvim državnim okvirima, mladi mogu svoju budućnost vezati za BiH.

Situaciju u BiH je ocijenio katastrofalnom, ističući kako je "ona na najnižoj razini koja bi mogla biti prihvatljiva građanima BiH".

- Činjenica je da na sličan način o tome razmišlja i Vijeće sigurnosti, iako uzroke za takvu situaciju ne vidim na isti način kao jedan drugi dio ljudi koji razgovara o tim istim problemima, rekao je te dodao kako je uvjeren da je sve u našim rukama i da mi trebamo urediti BiH po mjeri tri naroda. Ne smijemo više nikad pasti u zamku da 8-9 mjeseci ili tko zna još koliko, budemo bez vlasti na razini BiH.

- Da bi to izbjegli ubuduće, treba promijeniti Ustav i Izborni zakon kako nikad ne bi trebale privremene mjere Visokog predstavnika biti okrenute k Središnjem izbornom povjerenstvu koje je on sam uspostavio. To dovoljno govori o političkoj situaciji u BiH, istaknuo je Čović.

Dodao je kako smatra kako je donošenje privremene suspenzije državnih institucija, koje su proglašene ili "nametnute" od strane OHR-a, zabrinjavajuća poruka svima. Izrazio je nadu kako će visoki predstavnik Valentin Inzko uskoro povući svoju odluku i "dati šansu zakonima, kakvi god da jesu, kao i i Ustavu BiH.".

Upitan da prokomentira izjavu predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije kako u vlasti očekuje jedan od dva HDZ-a, Čović je odgovorio kako ne bi komentirao Lagumdžijina očekivanja.

- Prije svega razmišljam o tome što očekuju naši glasači, što očekuju građani BiH. Oni su glasovali i kazali što misle o hrvatskom narodu i hrvatskim političarima i s te strane sam zadovoljan, poručio je Čović.

bitno.ba | R.I.