FOTO  HRS : Ne glasajte za one koji se dodvoravaju bošnjačkom biračkom tijelu i traže glasove izvan hrvatskog biračkog korpusa!

hrs
Okupljenim Širokobriježanima prvi se obratio domaćin i suosnivač stranke Dalibor Ravić, nositelj liste za ZHŽ. Istaknuo je kako datum održavanja skupa u Širokom Brijegu odabran upravo zato što se radi o najznačajnijem datumu u hrvatskoj povijesti. Naime, na sjednici Hrvatskog sabora 8. listopada 1991. godine izglasana je odluka o raskidu svih državno-pravnih saveza s ostalim republikama i pokrajinama Jugoslavije. Na isti datum 23. godine kasnije, samo u nekim drugim okolnostima, članovi HRS-a nikada nisu bili odlučniji u naumu da se argumentima obračunaju s onima koji su ovu županiju doveli na prosjački štap.

„Ljudi s diplomama godinama ne dobivaju posao, za njihovo školovanje roditelji su izdvojili zadnju marku svoga dohotka. S druge strane, oni koji subotom ujutro upišu školu na Trnu i u podne dobiju diplomu mogu sve. Mi ćemo inzistirati na reviziji takvih diploma. Socijalnim slučajevima se mjesecima ne isplaćuju obveze od 60 KM, a mažu nam oči nekakvim vodovodima o kojima se pričalo i prije 15 godina - kazao je, između ostalog, Dalibor Ravić.

HRS se u kratko vrijeme svog postojanja nametnula se kao značajna politička opcija iz čijeg se djelovanja može spoznati da vlast pripada narodu, a ne političarima te da kandidati zagovaraju društvo po mjeri čovjeka, a nepodobnih i poslušnih. Jedan od takvih kandidata je Ivan Čović, student njemačkog jezika koji je svojim emotivnim govorom oduševio okupljene Širokobriježane.

„Rođen sam u vihoru rata i moja obitelj je obilježena velikom žrtvom u Domovinskom ratu, samim tim i ja s njom. Domovinski rat je vođen radi nas koji danas živimo, radi tebe, radi mene. Hoćemo li popljuvati žrtvu naših obitelji i branitelja i prepustiti se onima koji su prokockali sve moguće vrijednosti, ili ćemo na temelju tradicije i vrijednosti za koju su se oni borili i položili život, graditi sadašnjost i budućnost" - upitao se Čović i dodao da članovi HRS-a ne jadikuju o ustavnopravnoj neravnopravnosti Hrvata, nego nude konkretno rješenje kako se oduprijeti nametanjima i majorizaciji našega naroda.
„Ne želimo i nećemo da naša županija i općine bankrotiraju zato što se netransparentno i neplanski troši novac poreznih obveznika, dok sve više mojih prijatelja ode u Hrvatsku i inozemstvo, nego nudimo konkretan gospodarski program i konkretan dokument administrativne reforme koja će ne samo onemogućiti feudalno gospodarenje zajedničkim resursima, nego će stvoriti temelje razvoja gospodarstva i društva uopće" - kazao je Ivan Čović.

Skupu se obratila i jedna od kandidatkinja HRS-a za listu, Lucija Naletilić:
„Zbog utrke za vlašću i želje za vlastitim probitkom političari su postali sinonim za nepoštenje. HRS želi promijeniti tu sliku o političarima i pokazati da je moguće baviti se politikom za dobrobit svih građana ove zemlje. Kad bismo propustili priliku da političkim djelovanjem učinimo nešto dobro, dopustili bismo da politika postane isključivo oruđe za promicanje i ozakonjenje kriminala, nepravde i nepoštenja." rekla je Naletilić u svom izlaganju.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik i jedan od suosnivača stranke Slaven Bevanda koji se između ostalog osvrnuo i na temu glasovanja na razinama gdje HRS ne nastupa sa svojom listom:

„Naši članovi mogu izabrati kandidate za koje po svojoj savjesti smatraju da su najkompetentniji. Ono što im mogu savjetovati je da ne glasaju za one koji se dodvoravaju bošnjačkom biračkom tijelu i onima koji traže glasove izvan hrvatskog biračkog korpusa jer time poštuju želje hrvatskog naroda" istaknuo je Bevanda.

Tribinu je zatvorio predsjednik stranke Slaven Raguž koji je kazao, između ostalog, kako se HRS zalaže za onemogućavanje profesionalizacije mandata, reduciranje privilegija svim dužnosnicima te reduciranje broja mandata.

„Onemogućujući profesionalizaciju mandata možemo uštedjeti i do 3 milijun KM, koje se mogu prenamijeniti u druge društveno osvještenije svrhe, poput porodiljnih naknada ili besplatnih udžbenika. Ukidanjem dotacija za stranke, može se uštediti dodatnih 3 do 4 milijun KM, koji se mogu prenamijeniti u društveno korisnije svrhe, poput socijalnih davanja mladim obiteljima, pronatalitetnoj politici i sl." zaključio je Slaven Raguž.

HRS ne zanemarujemo i nacionalnu dimenziju, ali ne na način licitiranja s neriješenim ustavno pravnim statusom Hrvata u BiH, nego jasnim projektima, a to je HRS pokazao našim prijedlogom ustavnih promjena BiH, preustroja HNS-a, prijedlogom rješenja za grad Mostar, itd. HRS će svoju predizbornu kampanju okončati skupom u Mostaru u prostorijama HNK u petak 10. listopada u 18.00 sati.