HRS: Lažna slika skupa u hotelu?!

HRS
HRS

U medijima su se pojavile fotografije „Večer s gospodarstvenicima" sa skupa u hotelu „Park" u Širokom Brijegu koje su istog trenutka izazvale brojne kontroverze. Naime, na fotografijama je vidljivo kako su umjesto gospodarstvenika pred objektivima pozirali širokobriješki političari.
Iako bi se "samodopadnost" vlastodržaca mogla opravdati njihovim izborom za predstavljanje, društvene mreže su preplavljene oštrim, često i uvredljivim komentarima, a vlastodršce su optužili za otvoreno licemjerstvo i korupciju koja ugrožava gospodarstvo.

Županijski odbor Hrvatske republikanske stranke Zapadnohercegovačke županije poteze aktualnog gradonačelnika Mire Kraljevića može nazvati „Uličnom korupcijom" jer kontinuirano, umjesto bilo kakve jasne vizije i plana kojeg bi iznio na „Večeri s gospodarstvenicima", uglavnom pozira pred objektivima novinara te tako, ne samo da ugrožava povjerenje u javnu instituciju, nego i pravednost, poštenje i ravnopravnost građana što se može iščitati u komentarima.

Smatramo kako je poticanje na nastajanje moralno nestabilnih pojedinaca (većinom trećerazrednih političara) da na nepošten i nadasve nezakonit način osiguraju sebi život iznad svojih objektivnih mogućnosti čin omalovažavanja vrijednosti onih koji su svojim radom i poštenjem postigli ono što imaju.
ŽO HRS ŽZH smatra kako se zbog takvih djelovanja sputava uspostavljanje poduzetničke klime i političke kulture, ugrožava moral i tradicionalne vrijednosti kao temelj svakog stabilnog društva te ga vodi u siromaštvo i propadanje, jer se stječe dojam da nije vrijedno pošteno raditi, već da se i drugim načinima može uspješno prosperirati u poslovnom svijetu.

Potpisane povelje u gradskim vitrinama Širokog Brijega samo se odnose na oblast povezivanja mnoštva sa mnoštvom i nemaju nikakve veze s ekonomijom. Dakako, to potvrđuje i stranačka pripadnost potpisnika što nikako ne ide u prilog gospodarstvenicima. Sigurni smo kako bi bilo drugačije kada bi Grad vodio netko tko je spreman raditi i potpisati povelju, recimo s Gradom s Stuttgardom koji nema nikakve političke veze sa Širokim Brijegom. Gospodarski, sigurno bi mogao puno toga donijeti Širokobriježanima kad se zna koliko je ondje razvijena automobilska industrija. Ovako, Široki Brijeg je dobio još jednu povelju o stranačkoj „varoši".
Uzroke tome nalazimo u odsutnosti adekvatnog ili potpunog funkcioniranja javnog sektora pravde i objektivnog mjerenja i nadzora njihovog rada te nekonzistentnost zakonskih propisa.

ŽO HRS ŽZH smatra kako takve pojave dovode do rasipničkog i nerazumnog korištenja javnog proračuna ali se potiče i „siva ekonomija" . U društvenom smislu povećava siromaštvo, najviše pogađa one najslabije i nezaštićene slojeve društva jer ih, razmjerno njihovim prihodima, mnogo više košta, a neke im javne usluge i potpuno onemogućuje jer si ne mogu priuštiti plaćanje korupcijske „tarife".

Županijski Odbor Hrvatske republikanske stranke ŽZH