HRS: Krizni stožeri – izmišljena tijela za skrivanje nerada, nesposobnosti i trošenje novca

slaven raguž
Screenshot

Povodom novonastale situacije i panike zbog situacije s koronavirusom iz HRS-a su se oglasili priopćenjem u kojem kako kažu ućuju na nezakonitosti i nesposobnosti nadležnih po pitanju zaštite i spašavanja, njihovo nenamjensko i netransparentno trošenje novaca.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Budući da u Federaciji i županijama trenutno vlada informativni kaos i budući da godinama (uzalud) upućujemo na nezakonitosti i nesposobnosti nadležnih po pitanju zaštite i spašavanja, njihovo nenamjensko i netransparentno trošenje novaca, dužni smo javnosti pojasniti zašto smo nespremni na aktualnu situaciju oko opasnosti epidemije zaraze korona virusom.

Krizni stožer/štab ministarstva zdravstva Federacije i krizni stožeri/štabovi ministarstava zdravstva županija nemaju apsolutno nikakvu ingerenciju bilo kome bilo što „zapovijedati – odmah“, osim zdravstvenim ustanovama koje su u njihovim nadležnostima. Članci 186 i 187 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, po kojem oni djeluju, jasno definiraju kako isključivu ulogu u akcijama zaštite i spašavanja ima Civilna zaštita.

Krizni stožer je tijelo ministarstva zdravstva i ima ograničenu odgovornost. Ukoliko oni smatraju kako situacija izlazi izvan okvira zdravstva, a sudeći po „zapovijedima“ gdje nalažu zatvaranja škola, jeste, njihova obveza je predlaganje Vladi proglašavanja stanja prirodne i druge nesreće. Tada se aktivira Stožer Civilne zaštite, nikakvi „krizni stožeri“, formulacija koja ne postoji niti u jednom slovu zakona, izmišljena kako bi se prikrila nesposobnost vlasti. Postoji isključivo „Stožer Civilne zaštite“.

Stožer CZ mora djelovati u skladu sa Planom zaštite i spašavanja Federacije/županija koji obuhvaća i pitanje zdravlja. No, problem je što Federacija, jednako kao i županije, nemaju taj Plan, tako da zakonski ne mogu aktivirati stožer. Gura se u prvi plan „krizni stožer ministarstva zdravstva“ kako bi se prikrila činjenica nepostojanja Plana i kako bi se prikrile godine nenamjenskog trošenja milijuna KM namjenskih sredstava od strane federalnog ministarstva financija i FUCZ. Vlada Federacije je, sudeći po razvoju situacije u susjednim zemljama i Italiji, morala minimalno uvesti odgovarajuće mjere pripravnosti, ako ne već proglašavanja stanja epidemije, što je već uradila primjerice Republika Hrvatska. Također, županijske uprave CZ, u suradnji sa županijskim vladama su također nenamjenski i netransparentno trošile namjenski novac za zaštitu i spašavanje.

U tome treba tražiti razloge zašto se kasni sa mjerama pripravnosti i prevencije epidemije i zašto u javnosti vlada dojam zbunjenosti i kaosa. Nakon snijega 2012., poplava 2014., ponovno evo 2020. na površinu isplivava činjenica kako FBiH i županije nemaju nikakvog plana zaštite i spašavanja, dok su milijuni KM nenamjenski utrošeni za stranačke potrebe. Što je potrebno činiti?

Krizni stožer ministarstva zdravstva FBiH preporuke, umjesto javnosti, mora uputiti Vladi, koja mora (morala je davno) proglasiti stanje prirodne i dr. nesreće, kako bi se aktivirao stožer CZ u kojem moraju sjediti, ne osobe iz stranke, nego osobe multidisciplinarne stručne provenijencije: iz domene obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta, unutarnjih poslova, CZ, i dr. Taj federalni stožer mora naložiti kreiranje, isto tako multidisciplinarnih, županijskih stožera CZ, koji bi preuzeli koordinaciju nad razvojem situacije oko prevencije zaraze korona virusom, eventualnog obustavljanja nastave u školama, rada institucija, problema sa migrantima itd. Ovo je jedini zakonski obvezujući i mogući proces, ne možemo razumjeti što se više čeka! Da doživimo talijanski scenarij?

Ono što je najviše sramotno jeste činjenica da, dok susjedne zemlje i cijeli svijet radi na strategiji obrane od korona virusa, naši nadležni se slikaju i goste na svečanosti Dana CZ, dogovaraju utrošak namjenskih sredstava, nabavke materijala i dr. Ovim putem ih pozivamo da krenu raditi svoj posao za koji su plaćeni. Pozivamo Vladu FBiH i vlade županija na djelovanje u skladu sa preporukama ministarstva zdravstva. Ostavite po strani planove kako zaraditi na krizi i kako ušićariti dio sredstava za zaštitu i spašavanje. Ako ne krenemo odmah djelovati, za 14 do 20 dana koliko traje inkubacija, moglo bi biti kasno, a tada vas nikakav novac neće spasiti, niti izliječiti", stoji u pripoćenju HRS-a.