HNS: Pokušaj Mašića da sazove ministre obrazovanja je neustavan

Glavno vijeće razmatralo je i aktualno političko stanje u Bosni i Hercegovini te pozvalo visokoga predstavnika Valentina Inzka da povuče svoj "privremeni nalog", kojim poništava Odluke SIP-a o izboru Predsjedništva i Vlade Federacije BiH te na taj način vrati dignitet državnim institucijama i stvori pretpostavke za zakonito i legitimno formiranje institucija vlasti u BiH, stoji u priopćenju iz HNS-a.

Glavno vijeće odbacilo je ponovni pokušaj politiziranje s premještanjem utvrđene trase paneuropskog cestovnog Koridora Vc na dijelu Mostar-Jug, koje se pokušava provesti kroz "studiju" koju je naručila nelegalna Vlada Federacije BiH.

"Podsjećamo javnost i mjerodavne kako je takav prošlogodišnji pokušaj izazvao političke konfrontacije u Vladi Federacije BiH i da je takav prijedlog tada i stručna javnost odbacila. Promjena trase u ovoj studiji ne udovoljava ni jedan od stručnih kriterija opravdanosti (ekološki, tehnički, prometni privrednici itd). Glavno vijeće zahtjeva od mjerodavnih državnih federalnih, županijskih i gradskih tijela uprave da poštuju postojeću prostorno-plansku dokumentaciju i ne dopuste ovakve nedobronamjerne i nezakonite namjere.

Pokušaj federalnog ministra za obrazovanje Damira Mašića da sazove županijske ministre obrazovanja radi uspostavljanja 'koordinacije' neustavan je te Glavno vijeće HNS-a podsjeća da ustavi županija reguliraju segment obrazovanja, odnosno da to nije u mjerodavnosti Federacije BiH.

Glavno vijeće poziva sve odgovorne da poštuju odluku Ustavnoga suda Federacije BiH koja potvrđuje da je neustavno postojanje federalnog ministarstava obrazovanja, pa stoga nema ustavnog temelja za ovakvu koordinaciju", stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HNS-a.

(fena)