FOTO  HNS odbacuje kvalifikaciju 'udruženog zločinačkog pothvata' i očekuje oslobađajuću presudu

HNS BiH, Predsjedništvo HNS BiH

... u Hagu koja se očekuje 29. studenog 2017. godine. Predsjedništvo HNS još jednom naglašava kako nikakva presuda ne može utjecati na poziciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH niti smije biti korištena za političko rješavanje ključnih pitanja u odnosima u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski narodni sabor ne može prihvatiti nikakvo nametanje kolektivne krivnje osobito ako se imaju u vidu akti suda prema kojima je definiran isključivo institut individualne odgovornosti. Predsjedništvo odučno odbacuje kvalifikaciju "udruženog zločinačkog pothvata" kojom se pokušalo optužiti i nametnuti krivnju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj zajednici/republici Herceg Bosni, HVO-u i ostalim institucijama Hrvata u BiH, te očekuje izricanje oslobađajuće presude.

Predsjedništvo HNS također smatra kako će ovom presudom biti okončan angažman haškog tribunala u pokušajima preoblikovanja odnosa unutar BiH. Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora naglašava kako sudske presude ne služe za ispisivanje povijesti, te će se posebnim priopćenjem očitovati nakon objavljivanja presude 29. studenoga 2017.godine, priopćeno je iz HNS-a.