HNS BIH: Ovakvo krizno stanje u BiH u prvom redu je posljedica nepravednog i nekoherentnog ustroja države

bh. hrvati, HNS BiH, HNS BiH

... socijalna i gospodarska dimenzija stanja u BiH instrumentalizirana na način da je došlo do rušenja institucija BiH na državnoj i županijskoj razini, što ima obilježja državnog udara s ciljem unitarizacije prvenstveno Federacije BiH te dekonstruiranja Hrvata u BiH".

- Ovakvo krizno stanje u BiH u prvom redu je posljedica nepravednog i nekoherentnog ustroja države, a eskalacija je nastala kao rezultat uspostave neustavne, nelegalne, nelegitimne i nesposobne vlasti u F BiH. Rješavanjem permanentne političke krize stvoriti uvjete za ekonomsku normalizaciju, socijalnu stabilnost kao i temeljitu ustavnu reformu.

-  Pozdravljamo novi pristup EU prema rješenju krize u BiH. Podržavamo stavove iz Rezolucije Europskog parlamenta te pozivamo EU da s predstavnicima BiH izradi i primijeni prilagođen pristup za podnošenje aplikacije za članstvo u EU. Pozivamo EU na uspostavu odnosa s legalnim i legitimnim predstavnicima vlasti u cilju implementacije EU Rezolucije kako bi se BiH osposobila za EU put.

-  Predsjedništvo HNS-a BiH traži od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u institucijama vlasti da se aktivno uključe u iznalaženje rješenja aktualne krize djelujući od Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine BiH do županija. Također, smatramo da trebaju nastaviti obnašati svoje dužnosti na koje su izabrani i imenovani.

- Predsjedništvo HNS-a BiH podržava prijedlog Glavnog vijeća HNS-a BiH za sazivanje zajedničke sjednice Predsjedništva HNS-a BiH, Glavnog vijeća HNS-a BiH, predsjednika vlada i odgovarajućih dužnosnika iz stranaka HNS-a BiH radi razmatranja sigurnosnih pitanja i daljnjeg međužupanijskog povezivanja.

- Razmotreni su modaliteti daljnje institucionalizacije HNS-a BiH kao krovne, političke i predstavničke, institucije Hrvata u BiH.

- Predsjedništvo HNS-a BiH je podržalo inicijativu za utemeljenje Odjela za II. svjetski i Domovinski rat. Također je kazano kako predstavnici mladeži stranaka HNS-a BiH moraju izvršiti  pripremne radnje i pripremiti potrebne dokumente za utemeljenje Odjela za mlade Glavnog vijeća HNS-a BiH,  priopćeno je iz HNS-a BiH.