HKD Napredak: Biskup Komarica ne smije ostati usamljen u borbi za istinu i pravdu

napredak
"Držeći se, valjda, stare komunističko-boljševičke direktive da svećenici trebaju ostati u sakristiji, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oduzima pravo banjalučkom biskupu mons. Dr. Franji Komarici da u ime protjeranih i obespravljenih Hrvat katolika postavi pitanje dužnosnicima toga entiteta: Što ste uradili sa svojim sugrađanima?! Dodikovo otvoreno pismo upućeno Komarici uoči Uskrsa kao reakcija na biskupov istup u medijima, u biti je otvorena prijetnja. Ali i pravi školski primjer političke demagogije", navode iz Napretka.

Dalje ističu kako je taj visoki entitetski dužnosnik obznanio da prekida svaki dijalog s biskupom banjalučkim, a da je on zapravo taj dijalog prekinuo još prije pet godina, otkako se Komarica sa njim nastoji službeno sastati.

"I Dodik, ali i neki drugi eresovski dužnosnici oglašavaju se, i to uvijek s pozicije političke sile, samo kada bjelodanu istinu biskup banjalučki javno iznese. I tako je godinama. Istina se ne može, ma koliko Dodik 'ravnopravnost' Hrvata (demagoški) legitimirao trojicom ministara hrvatske nacionalnosti u Vladi RS-a. Biskupov je aktuelni vapaj uslijedio zbog tzv. malih, običnih ljudi koji ne mogu ostvariti svoje neotuđivo i neupitno ljudsko pravo i biti sretni na svojoj očevini i djedovini, uživajući u punom ostvarenju svoga identiteta", stoji u obraćanju HKD Napredak.

Biskupovo temeljno pitanje-vapaj je: Gdje su moji katolici, i gdje su njihova prava? I predsjednik RS-a je dužan odgovoriti na njega, jer riječ je o građanima kojima je on predsjednik. Uz to, Hrvatsko kulturno društvo Napredak naglašava kako biskup Komarica kada govori o teškom položaju hrvatskog, katoličkog pučanstva u ovome dijelu naše zemlje, isto pitanje koje postavlja eresovskim dužnosnicima, adresira i na adrese hrvatskih dužnosnika, koji se - znakovito - ne oglašavaju ni nakon nehumanog Dodikova napada na biskupa banjalučkog. I to ne prvi put.

HKD Napredak daje punu podršku biskupu Komarici u njegovom nastojanju da se izbori za život dostojan čovjeka za onih još desetak posto predratnih Hrvata-katolika u RS-u.

"Uz to, apelujemo i na hrvatske dužnosnike da se konkretno zauzmu za ono malo preostalih Hrvata u RS-u. Vapaj za istinom i pravdom biskupa banjalučkog ne smije ostati usamljen", naveli su u priopćenju za javnost.