Helez Budimiru: Smijeni me ako možeš

Drugi putuju, ti lutaš. Kad si otišao među Hrvate istukli su te, samo su neke od poruka koje je ministar za pitanja branitelja Federacije BiH, Zukan Helez sasuo u lice predsjedniku Federacije BiH, Živku Budimiru.

va visoka dužnosnika Federacije BiH, koji se već danima sukobljavaju kroz medije, gostujući na FaceTV Senada Hadžihafisbegovića, otvoreno su se sukobili, a dominirao je Helez, koji je Budimiru poručio kako mu ne može ništa.

Budimir je pozvao sve borce koji su izvedeni iz prava da tuže Federaciju, a Helezove izjave je nazvao bahatošću SDP-a te mu poručio kako mu je šef te da ga može smijeniti, no Helez nije ustuknuo pred prijetnjama.

- Ako si tako moćan, smjeni me, rekao je Helez.

Na svijem Facebook profilu, Face TV navodi kako gosti ''ne samo da se nisu približili u stavovima, nego se nisu mogli usuglasiti ni oko tumačenja članova zakona, oko toga čiji je potpis na kom dokumentu, kako izgleda procedura formiranja revizorskog tima, koliko je Hrvata, a koliko Bošnjaka u kom timu, te koliki je u opšte broj osoba koje su do danas izvedene iz prava, a na osnovu provedene revizije''.

Helez je još ranije poručio kako ga Budimirove optužbe za nepravednu reviziju ratnih invalida ne zanimaju.

- On je sve vrijeme pokušavao uspostaviti kontrolu, ali mu je to propalo. Od deset udruženja u srednjoj Bosni, Budimiru je na sastanak došao samo predsjednik jednog udruženja. Propala mu je i inicijativa za ocjenu ustavnosti zakona o boračkoj reviziji, koju je Vlada FBiH, u kojoj su i ministri koji dolaze iz njegove stranke, ocijenila neosnovanom, poručio je Helez Budimiru dan nakon što je donio je odluku o razrješenju njegovih članova Revizorskog tima.

Budimir je optužio Heleza za selektivnu provedbu revizije i dvostruke kriterije koji se primjenjuju na štetu pripadnika HVO-a te je zatražio provjeru ustavnosti Zakona o reviziji branitelja pred Ustavnim sudom FBiH.

Predsjednik Federacije podnio je i privatnu tužbu protiv Heleza zbog klevete jer je ministar tvrdio da je Budimir potpisivao izjave o pripadnosti postrojbi ili okolnostima stradavanja lažnim korisnicima boračkih prava.

Izvor: bitno.ba