HDZ BiH najoštrije osuđuje prijetnje i pritiske SDP-a BiH i potpisnica Platforme

...i Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH da donesu odluke koje bi zasigurno bile izvan Ustava i Zakona, a koje bi za posljedicu imale scenarij osmišljen od strane SDP-a da se iz vlasti u Federaciji BiH izbace legitimni hrvatski predstavnici okupljeni oko hrvatskog bloka koji čine HDZBiH i HDZ 1990, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.

Izborni zakon BiH nedvosmisleno kaže da se konstituiranju Doma naroda Skupštine Federacije BiH može pristupiti tek nakon izbora delegata iz svih 10 (deset) županija/kantona, njihove verifikacije od SIP-a i objave u Službenim novinama BiH.

Stoga, pozivamo SIP i OHR da ne podlegnu pritiscima onih koji prijete protuustavnim i izvaninstitucionalnim i protuzakonitim djelovanjem, čak prijeteći "scenarijem Tunisa", kako to reče Jerko Ivanković Lijanović, te da ne dopuste rušenje demokratskog sustava i ovu već dovoljno napaćenu zemlju uvuku u do sada najveću političku krizu s nesagledivim posljedicama.

Pokušaj SDP-a da nasilnim putem eliminiraju iz vlasti legitimne predstavnike hrvatskog naroda, koji su taj legitimitet stekli glasovima hrvatskog naroda na proteklim Općim izborima u listopadu 2010. godine, ne samo da je protuustavan i protuzakonit čin, već je i grubo kršenje temeljnih ljudskih i kolektivnih prava hrvatskog naroda da sam bira svoje predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim razinama u BiH.

HDZ poziva sve političke subjekte, pravne institucije u BiH i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da svojim djelovanjem i stavovima doprinesu da se politički razgovori i dogovori dovedu u realne okvire kako bi se uz međusobno uvažavanje u najkraćem mogućem roku konstituirala vlast od legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda i građana BiH. Samo tako konstituirana vlast imala bi nužan politički kapacitet na svim razinama vlasti kako bi se mogle provesti sve nužne reforme na euroatlantskom putu BiH.

Svaka isključivost i djelovanje protiv zakona i Ustava BiH imat će za posljedicu velike, teške i nesagledive posljedice kojih moraju biti svjesni oni koji ih, očito ne želeći dobro BiH, svojim djelovanjem potiču i generiraju.

Dogovori legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH nemaju alternative jer svi narodi i građani ove zemlje zaslužuju bolju i sretniju budućnost, a nju ćemo ostvariti uvažavajući naše različitosti koje trebaju biti naše bogatstvo a nikako nešto što će nas udaljavati jedne od drugih.

Posebno nekorektnim smatramo, te najoštrije osuđujemo nastojanja predsjednika bošnjačkih stranaka okupljenih oko Platforme da iznose stavove tko će i s koliko udjela biti u vlasti od strane i u ime legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH.

HDZBiH takve postupke smatra politički nekorektnim i nedemokratskim, a hrvatski blok okupljen oko dva HDZ-a ne želi iznositi takve i slične stavove tko bi i s koliko kapaciteta trebao biti u vlasti od strane legitimnih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda jer su sva tri konstitutivna naroda svoju političku volju izrazila na zadnjim Općim izborima u BiH, navodi se u priopćenju.

(Fena)