HDZ BiH: Kukić nema legitimitet i u tom smislu je apsolutno neprihvatljiv

Na sjednici Predsjedništva HDZ BiH bilo je riječi o analizi političke situacije u BiH, funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, uspostavi vlasti na županijskoj razini, te provedbi unutarstranačkih izbora.

- Predsjedništvo HDZ BiH pozvalo je na žurnu uspostavu vlasti u Hercegovačko - neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji, a HDZ BiH neće se odazvati na razgovore s kandidatom Predsjedništva BiH za predsjedajućeg Vijeća ministara BiH jer on nema legitimitet i u tom smislu je apsolutno neprihvatljiv.

- Predsjedništvo HDZ BiH osuđuje djelovanje svih političkih subjekata koji su sudjelovanjem u protuustavnom i protuzakonitom konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te u donošenju  neustavnih i nezakonitih odluka ugrozili ustavni poredak Federacije BiH.

- Kandidiranje i potvrđivanje izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te Vlade Federacije BiH na najgrublji način je prekršen Ustav Federacije BiH, Izborni zakon  Bosne i Hercegovine te pogažena temeljna načela demokratskog djelovanja i postupanja institucija vlasti zajamčenih Ustavom Bosne i Hercegovine.

- Predsjedništvo HDZ BiH  očekuje i traži od svih nadležnih  institucija pravne države  da kroz svoje ustavno, zakonito i nepristrano djelovanje i postupanje zaštite ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

- Ponovno se poziva visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko da ukine prijeporni nalog kojim je proglasio legalnom vlast u Federaciji BiH čime je doveden u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih općih izbora kao temelja demokracije. Donositi privremene suspenzije državnih institucija (SIP) koje su proglašene ili nametnute od OHR-a je zabrinjavajuća poruka svima i ovim činom je pravna država u BiH „bačena na koljena".

- HDZ BiH upozorava javnost kako ova nezakonita i neustavna Vlada Federacije BiH nastavlja raditi izvan zakona. Nezakonita i neustavna Vlada FBiH je nastavila točno tamo gdje je stala vlast Alijanse za promjene, koja je jednako ohrabrena potporom dijela međunarodne zajednice u pravcu razvlašćivanja Hrvata i korištenja čelične metle prigodom pozicioniranja svojih odanih kadrova, čak i unatoč tome što pri tome krše brojne zakonske propise. Uz to u značajnoj je mjeri ponovno pogoršan nacionalni balans, dakako na štetu Hrvata.

- Do sada je Vlada Federacije BiH promijenila desetke nadzornih i upravnih odbora i drugih tijela unatoč tome što mandati pojedinima nisu niti na polovici, zbog čega su već pripremljeni deseci tužbi, a u drugoj fazi slijedit će i kaznene prijave protiv navodnih ministara koji su pak počinili prijestupe.

- Skandalozno je postavljanje svojih kadrova, rodbine, kumova, prijatelja i stranačkih poslušnika na čelo javnih poduzeća u F BiH. Članovi brojnih promijenjenih odbora, uostalom kao i pojedini ministri, osobe su koje su do nove akvizicije radili i u tvrtkama koje su utajivale poreze državi ili su pak bili na čelu propalih medijskih projekata.

- Formiranje Vlade u Županiji Središnja Bosna bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda je nastavak politike koja ima za cilj majorizaciju Hrvata i dominaciju bošnjačkoga  naroda i to od stranaka koje javno propagiraju građansku državu i društvo. Odgovornost za sadašnje stanje podijeljena je između onih koji provode takvu politiku i onih koji je ohrabruju, ali i onih koji to vide a o tome šute.

- HDZ BiH će zajedno s drugim hrvatskim političkim strankama nastaviti političku borbu svim demokratskim sredstvima za ostvarenje istinske jednakopravne pozicije Hrvata Središnje Bosne.

- HDZ BiH želi da BiH bude demokratska, decentralizirana i pravna država koja će funkcionirati na temeljima pune ustavne i stvarne jednakopravnosti Hrvata, Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda i svih njezinih građana, u kojoj se vlast uspostavlja temeljem slobodnih i demokratskih izbora poštujući većinski izborni legitimitet unutar sva tri konstitutivna naroda.