HDZ BiH izradio platformu za rad izvršne vlasti

Platforma se sastoji od 6 točaka i po Čovićevim riječima, treba biti osnova za uspostavu vlasti na svim razinama u BiH.

"Vjerujemo da ova platforma, odnosno ove smjernice trebaju biti osnova za uspostavu vlasti na svim razinama kako bi BiH mogla uspješno funkcionirati", izjavio je Čović, ne želeći uspoređivati ovu platformu s platformom SDP-a.

Čović je pojasnio da se u platformi detaljno ne razrađuju sve točke, već se u njoj jasno definira dinamički plan do kada se određene stvari trebaju realizirati. Za primjer je naveo presudu suda u Strasbourgu koja bi se, po njegovu mišljenju, trebala realizirati do 30. lipnja ove godine.

Predsjednik HDZ-a BiH naveo je da se u platformi razrađuje pitanje ustavnih promjena, izbornog zakona, euroatlantskih integracija, ekonomske politike, socijalne pravde te pitanje implementacije vlasti u BiH.

Odgovarajući na novinarski upit o tome blokira li njegova stranka uspostavu vlasti u BiH, Čović je kazao kako HDZ BiH upravo radi suprotno te na svaki način pokušava da se pokrenu aktivnosti oko uspostave vlasti.

"Hrvatski blok je oko toga vrlo jasan, srpski je blok oko toga vrlo jasan. Mi očekujemo i da se bošnjački blok konačno prepozna kao bošnjački, jer ono što me žalosti više ne vidim nijednu stranku, za koju mi smatramo da je većinski bošnjačka, da želi kazati da je bošnjačka", kazao je Čović.

Ponovio je da njegova stranka ne blokira uspostavu vlasti, već želi da se definira parlamentarna većina u BiH i da se tim slijedom pokuša ustrojiti vlast na svim razinama.

"Zbog podijeljenih nadležnosti između BiH, entiteta i županija, jasno je da bi bilo koji drugi koncept različitih parlamentarnih većina značio upravo blokadu. To bi bila neučinkovita vlast i ne želimo da se na takav način uspostavi vlast", pojasnio je predsjednik HDZ-a BiH, najavivši da će za ovaj tjedan pokušati dogovoriti sastanak sa svim stranaka

Čović je odbacio špekulacije da postoje nesuglasice s HDZ-om 1990 u vezi "raspodjele fotelja", ustvrdivši da te dvije stranke o tome neće razgovarati sve dok se ne uspostavi parlamentarna većina na razini BiH.

"Ni jedna fotelja ne može ugroziti sporazum s HDZ-om 1990", kazao je Čović,

(Fena)