HDZ BiH: Inzkove izjave imaju za cilj obmanuti javnost

• HDZ BiH odbacuje navode visokog predstavnika u BiH te ističe, kada su u pitanju rokovi predviđeni Ustavom za sazivanje konstituirajućih sjednica zakonodavne vlasti u BiH i Federaciji BiH, ti rokovi su prekršeni od svih razina vlasti - od županije do države - što je posljedica ovakvog ustavnog uređenja u kojemu HDZ BiH ni na kakav način nije sudjelovao niti može preuzeti odgovornost. Sadašnje ustavno uređenje BiH nametnuto je od strane međunarodne zajednice, a HDZ BiH podsjeća javnost da se cijeli demokratski sustav BiH - izborni proces od organiziranja do implementiranja - provodi po Izbornom zakonu BiH koji je također donio visoki predstavnik u BiH. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je državni organ utemeljen sukladno Izbornom zakonu BiH i kao takvo jedino je nadležno za organiziranje, provedbu, potvrđivanje i objavu izbornih rezultata. SIP BiH nije zakonodavno tijelo da propisuje rokove. Ono je tijelo koje provodi zakon i koje je u potpunosti i dosljedno, u ovakvoj situaciji, donosilo odluke temeljene na Izbornom zakonu BiH.

• HDZ BiH dalje ističe kako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, pozivajući se kako će Ustavni sud donijeti konačnu odluku o zakonitosti, radi politički pritisak na Ustavni sud, zaboravljajući na Ustav Federacije BiH prema kome Ustavni sud F BiH cijeni ustavnost zakona i propisa, a ne odluka koje su pojedinačni akti, a čiju zakonitost jedino cijeni i ispituje SIP BiH sukladno Izbornom zakonu BiH.

• Ove neutemeljene i neodgovorne izjave Valentina Inzka, sa stanovišta ustavnosti i zakonitosti, a time i dovođenja u pitanje funkcioniranja pravne države i političkog sustava, imaju za cilj opravdati svoje politički štetne odluke, te obmanuti javnost.

• Posebno je licemjerna izjava visokog predstavnika u BiH u kojoj kaže „kako bi možda omogućio hrvatski RTV kanal". HDZ BiH svojim političkim djelovanjem želi osigurati punu konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, a smatra kako RTV kanal na hrvatskom jeziku treba biti jedna od posljedica istinske ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

• HDZ BiH žalosti činjenica kako je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sve ove teze izrekao u sjedištu EU - u Bruxellesu. Tim više, visoki predstavnik u BiH pokazuje kako je u procesu konstituiranja vlasti u Federaciji BiH donio ne samo politički štetne odluke, nego je i grubo prekršio ustave BiH i F BiH, Izborni zakon BiH, te na taj način doveo u pitanje funkcioniranje sustava i institucija u BiH. Na taj način sve je narode i građane ove zemlje doveo u stanje pravne nesigurnosti i neizvjesnosti.

• Imajući u vidu dosadašnja stajališta i poteze visokog predstavnika u BiH, HDZ BiH je stranka koja je bila i ostaje kooperativna, te opredijeljena za europsku BiH u kojoj će se poštovati ustav i zakoni, kao i institucije pravne države, te ističe svoja politička opredjeljenja za izgradnju BiH, na načelu istinske ustavne jednakopravnosti naroda i građana koji u njoj žive.