HDZ BiH i HSP potpisali sporazum u Posavini, počinje ustroj vlasti

hdz hsp posavina

,,, mandata Ive Bilušića okončani su realiziranjem koalicijske suradnje, piše Večernji list.

Formiranje većine

Potpisan je sporazum HDZ-a BiH i HSP-a BiH u Posavskoj županiji što je ujedno i početak stvaranja vlasti i formiranja skupštinske većine. U takvom su ozračju u Odžaku potpise na sporazum suradnje HDZ-a BiH i HSP-a BiH na županijskoj razini stavili Ivo Vincetić, predsjednik ŽO HDZ-a BiH Posavina, i Martin Andačić, predsjednik Vijeća HSP-a BiH za PŽ.

Nazočni su bili predsjednik Vlade PŽ-a Marijan Oršolić, predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić i predsjednik Glavnog stana HSP-a BiH Žarko Pavlović. - Ovaj sporazum znači koaliciju na programskoj razini, a prije svega da bi kroz njega dvije stranke zaštitile interese Hrvata, gledajući ukupno stanje u BiH. HSP BiH smatramo strankom koja treba biti i jača i funkcionalnija u Posavini.

Šaljemo poruku iz Posavine da se može na ovakav način funkcionirati i na višim razinama. Očekujem da u budućnosti ove dvije stranke budu bliže jedna drugoj i u širem smislu za interese Hrvata, ne samo na ovom prostoru, nego u cijeloj BiH - izjavio je nakon stavljanja potpisa na sporazum Ivo Vincetić. On očekuje da će idući tjedan potpisati koalicijski sporazum i s SDA, kako bi imali potrebnu većinu i formirali Skupštinu, a time i vlast.

Ulazak HSP-a u HNS

- Ovaj sporazum je, slikovito rečeno, sjetva. Ove godine sijemo da bismo mogli žeti za dvije godine na općinskim izborima, a za četiri na općim izborima - zaključuje Vincetić. Martin Andačić smatra da se potpisom na sporazum preciziraju uvjeti i način sudjelovanja u vlasti PŽ-a između dviju stranaka na županijskoj razini. - Sporazum ima posebnu vrijednost što u sebi ne sadrži samo puko sudjelovanje u vlasti kroz raspodjelu pozicija, nego podrazumijeva određena načela i program rada buduće Vlade.

Stoga smatramo da će vrlo brzo rezultirati pozitivnim efektima na terenu kroz zajedničko djelovanje. Također, očekujemo da će se poruka prenijeti i na više razine vlasti, istaknuo je Andačić. Zvonko Jurišić je u Odžaku istaknuo kako je HSP BiH kao stranka pokazao želju za suradnjom s HDZ-om BiH prije svega, kazao je, za dobrobit Hrvatskog naroda u BiH jer su podržali kandidata HNS-a Dragana Čovića.

- Naša uloga vrlo je značajna i veliki je korak u novim počecima suradnje. Ne bih želio da se sporazum zaustavi samo na ovoj županiji. Ova suradnja treba biti i u drugim županijama i na višim razinama vlasti. Vjerujem da će nakon održavanja sabora HNS-a HSP postati njegova punopravna članica jer je HNS mjesto definiranja nacionalnih interesa Hrvata u BiH. HSP BiH treba imati mjesto tamo gdje će se definirati status Hrvata u cijeloj BiH, zaključuje Jurišić.