HDZ BiH i HDZ 1990. kontroliraju pet županija i 22 hrvatske općine

A to je upravo rezultat toga što se traži i očekuje da popuste stranke koje su, gledajući po osvojenome broju glasova unutar pojedinoga naroda, najveći pobjednici.

Od općina do države

Dva HDZ-a u BiH imaju 90 posto osvojenih glasova Hrvata, što je vrlo jednostavno provjeriti kada se zbroji broj osvojenih mandata hrvatskih stranaka u županijama. To u konačnici daje najreprezentativniji uzorak, za razliku od različitih politikantskih objašnjenja koja se iznose posljednjih dana koja bi moglo opovrgnuti i dijete koje je redovito završilo treći razred osnovne škole. A matematika je u ovome slučaju neumoljiva. Ako se pak od proteklih izbora priča o legitimitetu proširi na općinske izbore iz 2008. godine, onda se dolazi do još pogubnijih rezultata za stranke koje su pristale biti dio sarajevske koalicije. Od ukupno 23 općine i grada Mostara, HDZ BiH ima načelnike u čak sedamnaest. Načelnici općina iz HDZ-a 1990. su u četiri općine, dok pak HSP ima jednoga načelnika u općini Dobretići kod Jajca, dok pak načelnik iz redova HSS-NHI-ja je iz Usore. Dvije godine kasnije situacija se preslikala na općim izborima.

SDP-u tek 30%

Dva HDZ-a osvojila su među Hrvatima u postotcima više glasova nego što je to uspjelo neprikosnovenom Miloradu Dodiku u Republici Srpskoj. Istodobno, čak tri puta više glasova među Hrvatima osvojile su dvije vodeće hrvatske stranke nego što je to pošlo za rukom SDP-u BiH čiji udjel u ukupnom broju glasova čini tek nešto više od 30% među Bošnjacima koji su dominantno biračka populacija, ali i čine stranačku strukturu. Tako su dva HDZ-a osvojila 66 zastupnika u županijskim skupštinama. Istodobno, HSP BiH ima osmero zastupnika, i to po troje u Hercegbosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji te po jednog u Posavini i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Ova stranka nema nijednog zastupnika u središnjoj Bosni. Kada se zbroje zastupnici na svim razinama, uključujući i domove naroda, HDZ BiH će zajedno s HDZ-om 1990. imati 100 zastupnika, a HSP BiH 10. Sve ovo upućuje da su unutar platforme loše uvježbali brojeve, a da im formule padaju već na prvome ispitu. To svjedoči i broj osvojenih glasova pojedinih zastupnika u županijama pa tako dva HDZ-a imaju više 140.000 glasova, a HSP BiH oko 13.000. Time cjelokupna rasprava o kredbililnim, autentičnim predstavnicima naroda pada u vodu, jer i 51% potpore naroda predstavlja narodni legitimitet u svim normalnim zajednicama kakva BiH nije. A ovdje se radi o 90% potpore koju su dobile hrvatske stranke.

izvor: večernji.ba