HDZ 1990: BIH NIJE SAMO PODIJELJENO NEGO I BOLESNO DRUŠTVO

Božo Ljubić i Martin Raguž
Da bi se izbjeglo suočavanje s poviješću, pokušavajući negirati već presuđeni genocid u Srebrenici na Međunarodnom sudu pravde, vladajuća garnitura Republike Srpske pokušava skoro deseterostrukim povećanjem žrtava u Jasenovcu relativizirati genocid u Srebrenici, kao da je i 80 tisuća žrtava u Jasenovcu malo i kao da u Jasenovcu nisu stradali pripadnici svih naroda, odnosno svi oni koji nisu bili po volji i ideologiji fašizma i tadašnje NDH, bili oni Srbi, Židovi, Romi Muslimani, Hrvati ili antifašisti bilo koje druge nacije i vjere. S istim ciljem pokušavo se isforsirati i usvajanje Deklaracije o "armenskom genocidu". 

 HDZ 1990 smatra da je potrebno osuditi sve zločine i genocid u svim povijesnim razdobljima i u svim krajevima svijeta, ali da bi imali kredibilitet to uraditi, moramo najprije osuditi genocid i zločine počinjene u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini. Pri tome se moraju poštovati činjenice i ne smije se licitirati i manipulirati s brojkama žrtava, kao što se to događalo nedavno za vrijeme komemoracije u Donjoj Gradini u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Borisa Tadića, navodi se u priopćenju. 

 U tom je kontekstu i izjava visokoga predstavnika Valentina Inzka prenesena u današnjem broju Dnevnog avaza u članku pod nazivom Inzko: Strašno je ono što Dodik radi.   
 
 "To što Dodik govori isto je kao kad biste rekli da u Jasenovcu nije bilo 700 000 žrtava, već 650 000.", stoji, uz ostalo, u Inzkovoj izjavi.  

 "Iz ove izjave proističe da je i Inzko povjerovao u brojku od 700 000 žrtava, koja je dio velikosrpskog mita građenog godinama poslije Drugoga svjetskoga rata s ciljem nametanja kolektivne krivnje hrvatskom narodu i žao nam je ako je on i još netko povjerovao tim manipulacijama s brojkama. 

 Mi vjerujemo istraživanjima povjesničara koji su ustanovili i popisali nešto preko 80 tisuća žrtava u logoru Jasenovac, a povijesna istraživanja i rad posebnih komisija trebaju biti relevantna za Jasenovac, Srebrenicu itd. 

 Stoga, HDZ 1990 ukazuje na činjenicu da je manipulacija brojem žrtava revidiranje povijesti, a to je uvijek opasno i za sadašnjost i budućnost, posebno u BiH i na Balkanu, području koje je opterećen međunacionalnim sukobima u prošlosti i neriješenim pitanjima u sadašnjosti. Žrtve zaslužuju pijetet, a živi ljudi istinu i jasnu osudu zločina", stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a 1990.  

 (Fena) dk