Hadžiabdić: Promjene Izbornog zakona ne prolaze zbog stranačkih interesa

Hadžiabdić: Promjene Izbornog zakona ne prolaze zbog stranačkih interesa
"Naše sugestije za izmjenu zakona samo djelimično budu uvažene i to samo kada su u pitanju neki tehnički detalji. Naši prijedlozi koji su suštinske prirode uglavnom ne prolaze", istakala je Hadžiabdićeva za "Večernji list", izdanje za BiH.

Govoreći o privremenoj odluci visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o suspenziji odluke SIP-a kojom se osporavala validnost Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Hadžiabdić je rekla da je ona samo doprinijela potrebi da se u određenim segmentima pristupi izmjeni Izbornog zakona.

Prema njenim riječima, moraju se uspostaviti dodatni mehanizmi zaštite izbornog procesa i poštivanja zadanih rokova.

Visoki predstavnik u BiH je 28. ožujka privremeno suspendirao odluke SIP-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. Odluka OHR-a o privremenoj suspenziji odluka SIP BiH znači da su legalni oni organi vlasti u FBiH čija su imena objavljena u Službenim novinama FBiH 21. ožujka, sve dok Ustavni sud FBiH to ne potvrdi ili ne odluči drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SIP BiH prethodno je donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu s Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uvjeti za konstituiranje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset županija u skladu Zakonom.

dnevnik.ba