Hadžiabdić: Promjene Izbornog zakona ne prolaze zbog stranačkih interesa

CIK, Politika, parlament, Irena Hadžiabdić, CIK
"Naše sugestije za izmjenu zakona samo djelimično budu uvažene i to samo kada su u pitanju neki tehnički detalji. Naši prijedlozi koji su suštinske prirode uglavnom ne prolaze", istakala je Hadžiabdićeva za "Večernji list", izdanje za BiH.

Govoreći o privremenoj odluci visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o suspenziji odluke SIP-a kojom se osporavala validnost Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Hadžiabdić je rekla da je ona samo doprinijela potrebi da se u određenim segmentima pristupi izmjeni Izbornog zakona.

Prema njenim riječima, moraju se uspostaviti dodatni mehanizmi zaštite izbornog procesa i poštivanja zadanih rokova.

Visoki predstavnik u BiH je 28. ožujka privremeno suspendirao odluke SIP-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. Odluka OHR-a o privremenoj suspenziji odluka SIP BiH znači da su legalni oni organi vlasti u FBiH čija su imena objavljena u Službenim novinama FBiH 21. ožujka, sve dok Ustavni sud FBiH to ne potvrdi ili ne odluči drugačije.

SIP BiH prethodno je donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu s Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uvjeti za konstituiranje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset županija u skladu Zakonom.

dnevnik.ba