Grmoja o Deklaraciji SDA: Unitaristička politika utemeljena na negiranju prava drugih naroda

Nikola Grmoja , BIH, Nikola Grmoja , Nikola Grmoja , Hrvati u BIH, Nikola Grmoja , DEKLARACIJA SDA

Nikola Grmoja,  zastupnik Mosta nezavisnih lista (MOST) u Saboru Republike Hrvatske  za Dnevnik.ba je komentirao netom usvojenu Deklaraciju SDA, te ocijenio kako Deklaracija pokazuje pravi karakter i cilj bošnjačke unitarističke politike.

"BiH treba budućnost, a ne konstantne povratke u prošlost kroz opasnu retoriku i nepotrebne deklaracije. Parcijalna i isključivo bošnjačkim elitama prihvatljiva ustavna reforma, uklanjanje etničkih blokada, mehanizma veta, nepoštivanje nekih presuda Ustavnog suda, protuustavni elementi s udarom na druge nacionalne identitete samo su neke od stvari koje pokazuju pravi karakter i cilj ove deklaracije i bošnjačke unitarističke politike", kazao je Grmoja za Dnevnik.ba.

Podsjetimo,  SDA je na 7. Kongresu stranke izabrala novo/staro rukovodstvo i usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu prema kojima traže povratak na Republiku BiH s većinskim, građanskim modelom države, njegovanjem bh. identitetacija, afirmaciju bosanskog jezika, te se žestoko protive izmjenama Izbornoga zakona na način da jedan konstitutivni narod ne nameće političke predstavnike drugom narodu, traži ukidanje postojećih entiteta, ili barem pretvaranje FBiH u unitarni entitet poput RS-a; podjelu Mostara; kontrolu pravosudnih institucija; uvođenje jednog predsjednika i državne vlade.

"BiH treba biti država tri konstitutivna naroda, koji zajedno grade kvalitetnije odnose i perspektivu, a nikako bošnjačka republika koja krši temeljna prava drugom narodu te provodi unitarističke ideološke ciljeve utemeljene na negiranju prava drugih naroda", kazao je Grmoja.

Prema njegovim riječima, ova deklaracija, kao i rezolucija o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu u BiH, je korak unazad u stvaranju političke stabilnosti u BiH te eventualnom postizanju jednakopravnosti svih naroda i građana.