Grlić Radman: Upravo Željko Komšić pridonosi destabilizaciji BiH

Milorad Dodik

Govor Željka Komšića, predsjedajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je pred Općom skupštinom UN-a ustvrdio da susjedne zemlje unose nemir i destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, izazvao je čuđenje u Ministarstvu vanjskih poslova. Ministar Goran Grlić Radman kazao je da se Hrvatska ne može prepoznati u tim Komšićevim optužbama.

“Kako bi Hrvatska mogla biti destabilizator odnosa u BiH? Upravo suprotno, Hrvatska će uskoro preuzeti predsjedanje Vijećem EU, a jedan je od prioriteta našeg predsjedanja i proširenje Europske unije, pri čemu zagovaramo da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje za članstvo”, rekao je Gordan Grlić Radman za Večernji list.

“Želimo funkcionalnu BiH i njezine institucije, koje će jamčiti jednakopravnost i konstitutivnost triju naroda” komentirao je ministar, koji je jučer također bio u New Yorku, no za Komšićeva izlaganja nije bio u dvorani zbog drugih obveza na marginama Opće skupštine.

Napomenuo je, također, kako se predanost Hrvatske kao potpisnice Daytonskog sporazuma stabilnosti i funkcionalnosti BiH i njezinih institucija očituje i kroz zauzimanje za konačno konstituiranje Vijeća ministara, kojega BiH nema iako je od izbora prošlo više od godinu dana.

“Upravo Komšić svojim izjavama i ponašanjem pridonosi destabilizaciji BiH i pogoršanju odnosa sa susjedima”, zaključio je Grlić Radman. A Komšić je, u govoru za koji nije dobio dopuštenje Predsjedništva BiH kao kolektivnog tijela, među ostalim kazao da su bilateralni odnosi sa susjedima u vrhu prioriteta vanjske politike BiH.

Istodobno se, međutim, požalio da se “suradnja država ne unapređuje na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”. Dotaknuo se i rasprave o ustavnim promjenama, ističući kako su pojedine odredbe Ustava BiH, koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, diskriminirajuće prema predstavnicima manjina.

Zbog govora pred UN-om bez prethodne suglasnosti ostalih članova Predsjedništva odmah je oštro reagirao i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, koji je upozorio da govor nije bio usuglašen na Predsjedništvu. Komšićev govor nazvao je “blebetanjem”.