Gradski odbor SNSD Mostar: 'Očekujemo da se ispoštuje pravilo legimititeta i autentičnog predstavljanja naroda'

sjednica

Na konstitutivnoj sjednici novog saziva Gradskog odbora SNSD Mostar, održanoj 01.11.2019. godine, na jednoj od točaka dnevnog reda raspravljalo se i o nedavnom imenovanju g. Nevenka Hercega za mandatara za sastav nove Vlade HNK/Ž.

Povodom toga donesen je zaključak da se pozove mandatar i svi relevantni sudionici formiranja vlade da u proces formiranja vlade uključe predstavnike SNSD, kao stranke čija je lista dobila najviše glasova srpskog naroda na području HNK. Očekujemo da se ispoštuje pravilo legimititeta i autentičnog predstavljanja naroda, tako da SNSD predloži svog kandidata za ministra u Vladi HNK/Ž.

Izbor Vlade bez ministra iz reda srpskog naroda bio bi jednako neprihvatljiv kao izbor nelegitimnog predstavnika koji bi radio isključivo za interese stranke koja ga je predložila a ne naroda koji, navodno, predstavlja.

Nadamo se da se praksa iz nekoliko prethodnih izbornih ciklusa neće nastaviti i ovoga puta. Smatramo da nije prihvatljivo da jedan narod bira drugome predstavnike, te da se tako produbljuje jaz i nepovjerenje među narodima što ne odgovara nikome.
Jedino će izbor ministra predloženog od strane SNSD osigurati legitimno predstavljanje srpskog naroda u HNK/Ž, stoji u priopćenju.