Grad Mostar – hrvatski zastupnici u Parlamentu FBiH pogazili nacionalne interese

hrs
... ne samo prema nacionalnim interesima, nego prema općem dobru općenito.

Usvajanjem izmjena Zakona o proračunima kojim se omogućava donošenje odluke o privremenom financiranju i proračunu grada Mostara od strane gradonačelnika uz suglasnost načelnika za financije, zastupnici hrvatskih stranaka su pokazali da su im dovoljna dva mjeseca kako bi zaboravili borbu za nacionalne interese koju su propagirali prije izbora.

Ove izmjene ne samo da su protuustavne, nego i loše za samo funkcioniranje grada, što je potvrdio i višemjesečni zastoj u donošenju proračuna za 2014. godinu. Više od pola godine Mostar je bio taocem ucjena i trgovine HDZ-a BiH i SDA, nakon što je odluka identičnog sadržaja usvojena početkom ove godine, ali za proračunsku 2014. godinu.

Izmišljanjem pojma „supotpisnika" odluke o privremenom financiranju i samog proračuna, direktno se krše ustavom zagarantirani principi lokalne samouprave, te se ograničava nadležnost gradske vlasti. Drugim riječima, kršedi Ustav i Zakon o principima lokalne samouprave, potvrdio se presedan grada Mostara kao grada slučaja i grada u kojem je vladajućim elitama moguće sve, a cijenu plaćaju žitelji grada.

Gospodo hrvatski zastupnici, umjesto da tražite suglasnost od ilegalno postavljene platformaške vlade za protuustavna rješenja, zašto niste tražili da se ovakav princip uvede u mjestima gdje su Hrvati manjina?

Ovim potezom ste pravno legitimirali da u Mostaru postoje određena pravila, dok se to isto onemogućava u drugim sredinama. Drugo, zašto niste tražili samo donošenje Odluke o privremenom financiranju grada na period od 01.01.2015. do 31.03.2015., a ne proračuna za cijelu godinu, budući da nakon tog perioda gradonačelnik ima zakonsku mogućnost donošenja Proračuna?

Glasovanjem za protuustavna rješenja, na štetu Hrvata, hrvatski zastupnici na čelu sa HDZ-om BiH, pokazali su da borba za nacionalne interese služi isključivo za dolazak na vlast. Ne postoji nikakva strategija, vizija, cilj, osim vlasti. Činjenica da su zastupnici izv svih hrvatskih stranaka glasovali za ovajv prijedlog govori kako ova „vrlina" krasi svevnaše političke predstavnike, bez obzira na stranačkuvpripadnost.

Ovim putem pozivamo Glavno vijeće HNS-a da uputi zahtjev hrvatskim izaslanicima u Domu Naroda Parlamenta FBiH da odbiju donošenje ovog Zakona i pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa, te nalože gradonačelniku grada Mostara iz redova HDZ-a BiH da pokrene postupak pred Ustavnim sudom radi Ustavom zajamčene zaštite prava na lokalnu samoupravu po pitanju grada Mostara, stoji u priopćenju Hrvatske republikanske stranke.

Foto: Ilustracija