Glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Džoić podnio ostavku

vlado dzoic
"Ove godine su lokalni izbori i s ovakvim zdravstvenim stanjem sumnjam da bih mogao stranci dati puni doprinos u pripremama i provedbi. Ne želim raditi polovično posao i smatrao sam korektnim da netko tko će biti uključen u to ima dovoljno vremena za pripremu. Ne želim da mi se dogodi situacija da u pola kampanje budem spriječen i odustanem od svega", kazao je Džoić.

Na upit kako vodi političku budućnost stranke i ima li političkih ambicija, Džoić je kazao kako ne odlazi nigdje, ni iz HDZ-a ni iz Mostara, kako ostaje član stranke, te kako svojim znanjem, iskustvom i autoritetom koje je stekao u 25 godina od vremena rata do danas može pomoći u svim projektima koje budu provodili HDZ BiH i HNS BiH.

"Naravno da će u vremenu rehabilitacije moj angažman biti puno manji, ali nakon oporavka, spreman sam se opet staviti na raspolaganje stranci i mojem hrvatskom narodu gdje to bude potrebno", kazao je Džoić.

Govoreći o tome kako HDZ već 25 godina pobjeđuje kod Hrvata i zašto nema oporbe, Džoić je istaknuo kako oporba koja se pojavila među Hrvatima nije nudila ništa bolje od onoga što je ponudio HDZ BiH kroz svoje izborne programe, te kako Hrvati prepoznaju dosljednost i ustrajnost kakvu ima HDZ BiH.

Kada je riječ o navodima pojedinih stranaka koje ističu kako HDZ BiH privatizirao Hrvatski narodni sabor, Džoić je kazao kako je HNS odgovor hrvatskog naroda na svu nepravdu koja mu je nanesena od Daytona do danas, kako je u HNS-u najviše predstavnika HDZ-a BiH budući da je to najveća stranka, te kako spomenuti navodi o privatizaciji ne stoje.

Odgovarajući na pitanje kako zaustaviti egzodus Hrvata iz BiH Džoić je kazao kako je trend iseljavanja iz BiH prisutan kod Hrvata ali i kod Bošnjaka i Srba.

"To je nama najveći problem jer je riječ o našem narodu koji je najmalobrojniji. Nažalost, ranije su odlazili pojedinci u inozemstvo, ali su ostajale njihove obitelji. Danas odlaze cijele mlade obitelji i to je zabrinjavajuće. Mi se zato moramo okrenuti političkim reformama te poboljšanju gospodarskog, ekonomskog i socijalnog stanja u zemlji. Otvaranje radnih mjesta je prioritet za sve stranke ne samo za HDZ", kazao je Džoić.

Govoreći o promjenama Izbornog zakona u BiH Džoić je naveo kako se Izborni zakon i Ustav BiH trebaju mijenjati u smjeru da se onemogući biranje političkih predstavnika hrvatskom narodu od onih brojnijih.

"Trebaju se donijeti rješenja da Hrvati to sami naprave. Sve drugo vodi ovu zemlju u još dublju političku krizu i oni koji to ne razumiju ili ne žele razumjeti ne žele dobro nikome u ovoj zemlji. Vjerujem kako je moguće doći do dogovora o izmjenama Izbornoga zakona i Ustava BiH koji će Hrvatima kao konstitutivnom narodu osigurati punu ustavnu, institucionalnu i teritorijalnu jednakopravnost", zaključio je Džoić.

FENA