Glavaš: Nisam tražio mirovinu HVO-a

Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Osijek, Branimir Glavaš, Ministarstvo branitelja, ratni zločin
Naime, prema informacijama koje su se pojavile, a koje smo preko našeg izvora i mi dobili, u navodnoj tužbi se traži poništenje rješenja HZMO-a, Središnja služba Zagreb, kojim mu nije priznato pravo na invalidsku mirovinu prema ugovoru između Hrvatske i BiH. No, Glavaš je nakon poziva prvo upitao jesmo li zaista trebali njega, jer kako kaže, nema nikakvu vezu sa spomenutom tužbom, a čitav slučaj nazvao je ukratko - krivom informacijom.

Nisam podnosio tužbu

- Ne, nikada nisam podnosio tužbu. To je kriva informacija, nikada nisam tužio zbog mirovine. Nemam osnovu tražiti mirovinu za HVO, jer nikada nisam niti bio u HVO-u, kratko je kazao Glavaš.
U dokumentu u čiji smo posjed došli navodi se kako je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje izvedeno iz krivog tumačenja priložene liječničke dokumentacije o stradanju iz koje se jasno vidi da je stradanje nastupilo aktivno pružajući otpor na prvoj crti bojišnice izvršavajući zapovijed zapovjednika.
- Iz okolnosti stradanja Ureda za obranu Grude br: 24-1-01-41-1-73/05-02 od 13. siječnja 2005. godine jasno se vidi stradanje u borbenom djelovanju, dan stradanja. U osporavanom rješenju potpuno pogrešno je utvrđeno da nije ostvaren status RVI s vojnim invaliditetom što je u potpunoj suprotnosti s nalazom i mišljenjem liječničkog povjerenstva u BiH kada je ostvaren status RVI, navodi se u tom dokumentu za koji je Glavaš ustvrdio da mu nije poznat.
Također se dodaje kako u postupku rješavanja nije na ispravan način cijenjeno stanje organizma, te da nisu na ispravan način cijenjeni dostavljeni liječnički nalazi iz kojih se vidi stradanje kao pripadnika HVO-a na prvoj crti bojišnice u borbenom djelovanju.

Stradanje na prvoj crti

U istom se dokumentu navodi da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, kada je utvrđeno da invalidnost ne postoji i da nije nastupila po osnovu neposrednog stradanja kao pripadnika HVO-a, te da nije nastupila od borbenog djelovanja vatrenim oružjem na prvoj crti bojišnice u Bosni i Hercegovini. Između ostalog u ovoj se navodnoj tužbi tvrdi kako je stajalište Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje neispravno te da bi se osporavano rješenje valjalo poništiti kao neutemeljeno i priznati pravo na vojnu invalidsku mirovinu kao izravna i neizravna posljedica ratnog stradanja.
- Temeljem svega navedenog i uvida u osporavano rješenje očito je došlo do pogrešne primjene materijalnog propisa, pogrešno je utvrđeno da Branimir Glavaš ne ispunjava uvjete za priznavanje vojne invalidske mirovine kao pripadnik HVO-a, zaključuje se u dokumentu koji je datiran 4. listopada 2008. godine.

Žalba na presudu

Branimir Glavaš, hrvatski general u svibnju prošle godine u Hrvatskoj je nepravomoćno osuđen na izdržavanje desetogodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina. Međutim, u međuvremenu je prešao u BiH, odnosno u Drinovcima kod Gruda gdje je sebi sagradio kuću. Također je podnio žalbu hrvatskom Vrhovnom sudu u kojoj je naveo nekoliko novih dokaza. Glavaš vjeruje da će prvostupanjska presuda biti ukinuta, navodeći da je potpuno nevin i da nema povjerenje u prvostupanjski proces pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Piše: I. Marić/dnevni-list.ba