GLASANJE U INOZEMSTVU Birači u Irskoj, Kini, Sloveniji...dali povjerenje Milanoviću

predsjednički izbori, sučeljavanje , Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, predsjednički izbori, Zoran Milanović

Hrvatski birači odlučili su kako će predsjednik Hrvatske u idućih pet godina biti Zoran Milanović. 

Zoran Milanović pobjednik je izbora sa 1.034.389 glasova ili 52,67 posto. Drugoplasirana Kolinda Grabar-Kitaroviž osvojila je 929.488 glasova ili 47.33 posto.

U drugom krugu predsjedničkih izbora u inozemstvu su otvorena 124 birališta od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Kolinda Grabar-Kitarović u inozemstvu je osvojila ukupno 45 311 glasova, dok je Zoran Milanović dobio 6 222 glasa.

Kandidatkinja HDZ-a je u BiH dobila povjerenje 32 467 birača, Milanović je osvojio 2 701 glas. Uvjerljivu pobjedu Grabar-Kitarović ostvarila je i u Njemačkoj u kojoj je 7 101 birač glasao za nju, a Milanović je dobio 940 glasova. 

Od 47 država u kojima su glasali Hrvati u inozemstvu, Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila je u 27, pobjednika nije bilo u Finskoj, a Zoran Milanović je u 17 država dobio više glasova od svoje protukandidatkinje. 

Milanović je osvojio povjerenje birača u sljedećim državama: Brazil, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Grčka, Indonezija, Irska, Izrael, Katar, Kina, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija.

Zanimljivo kako u Finskoj nije bilo pobjednika, a oba kandidata osvojila su po pet glasova.