Galijašević: U tijeku je složena operacija naseljavanja migranata u BiH pod budnim okom Izetbegovića

dževad galijašević, naseljavanje, migranti

Migranti su dovedeni u BiH da bi tu ostali i u tijeku je složena operacija njihovog naseljavanja pod budnim okom SDA i Bakira Izetbegovića, tvrdi stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Galijašević je rekao da su u BiH stigli deseci tisuća muškaraca, mahom bivših boraca i džihadista, koji su, razočarani porazom Islamske države, pobjegli iz svojih država.

– U BiH nemamo posjete veleposlanika Pakistana, Afganistana ili Sirije migrantskim kampovima. Oni znaju da su se riješili problem i prebacili ga u BiH – izjavio je Galiješavić za Večernje novosti.

Dodao je da je naredna faza Sarajeva da migrantima polako počne davati državljanstvo BiH.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović rekao je da su uspjeli onemogućiti da na lokaciji Medeno Polje kod Glamoča i Petrovca bude izgrađen migrantski kamp, ali da je sada “naciljano” srpsko selo Lipa kod Petrovca.

Dodao je da Srbi neće dopustiti naseljavanje migranata na vjekovnu srpsku zemlju, gdje islam nikada nije postojao i da su spremni na blokade puteva ako počnu prebacivati migrante iz Bihaća u selo Lipa.

– Cilj je da se migranti nasele na naša ognjišta, da podižu kuće i džamije i da, kada jednom dođu, tu i ostanu. Na migrantima mnogi zarađuju u Sarajevu, ali i u Bihaću. Varaju se u Sarajevu ako misle da će Srbi mirno sjediti i gledati što se događa– naglasio je Radanović.

List piše da su početkom prošle godine, prema trenutno dostupnim podacima, među 512 milijuna stanovnika EU, 22,3 milijuna, odnosno 4,4 odsto, bili žitelji trećih zemalja, kao i da ne treba zanemariti podatak da su 2017. godine zemlje članice EU dodijelile čak 825.000 državljanstava.

Beogradski list ukazuje da je jedno od osnovnih pitanja koje danas zaokuplja Stari kontitent prijeti li Europi opasnost od islamizacije.

Procjenjuje se da danas u Francuskoj živi od pet do osam milijuna muslimana, od kojih oko tri i po miliona prakticiraju vjerske običaje.

Večernje napominju, pozivajući se na referentni američki centar, da bi broj muslimanske populacije do 2050. godine u Europi mogao porasti za 7,4 posto do čak 14 posto, ovisno od toga kojim će se ritmom doseljavati. Tako bi Švedska mogla imati više od 30 posto islamske populacije, Njemačka i Austrija oko 20, a Francuska 18.

Ovaj dnevnik podsjeća i da Francuska ovih dana obilježava četiri godine otkako su islamski teroristi zavili u crno Pariz i okolinu kada su u seriji napada ubili 130 ljudi, a ranili više od 350.

List podsjeća da je najveći broj ovih terorista prethodno stigao u Zapadnu Europu kao izbjeglice.

Nisu, naravno, migranti krivi zbog činjenice da se u njihove redove ubacuju i radikalni elementi. Ali, činjenica je da se terorizam udomaćio otkako je s Bliskog Istoka krenuo val ka europskom "El Doradu", napominju Večernje novosti.