Federelna televizija: Fašizam i mržnja zauvijek

ratko mladić, fašizam, govor mržnje, izazivanja i raspirivanja nacionalne mržnje, mržnja, ljudska prava, istina

Piše: Berislav Jurič-bitno.ba

Kako će 'druga strana' nazvati onda bilo kakvo okupljanje za nekog bošnjačkog generala i gdje su tu promicatelji suživota i mira?

Tako se opet u javnost šalje etiketa koju je Federalna televizija odaslala i nakon gluposti balavaca na širokobriješkim tribinama.

I dok su usta moćnika, kojima ta televizija dopušta govoriti, puna suživota, pomirenja i boljeg života, etikete samo produbljuju jaz među onima koji bi trebali biti subjekti tih ispranih fraza o zajedničkom životu.

Jer, kako će etiketirani, zaneseni pogrbljenim ratnikom i čiji će delirij trajati do prvog Mladićevog mucanja pred sudom, razmišljati o suživotu s onima koji im lijepe fašizam prije bilo kakvog suda? Kako će 'druga strana' nazvati onda bilo kakvo okupljanje za nekog bošnjačkog generala i gdje su tu promicatelji suživota i mira?

Otrcana je fraza da nitko nije kriv dok sud to ne dokaže. Otrcana je, ali čak i za čelnika vojske, koji se 16 godina skrivao, ona vrijedi. Ratko Mladić će vjerojatno umrijeti prije 'zadnje klape' suda, pa nikada neće službeno biti zločinac. A poruke o fašizmu zauvijek će ostati razdor među narodima.

Umjesto da se čestita vlastima Srbije što su napokon prodali Mladića traži se svaka mrvica kojom bi se moglo pljunuti u lice drugima među kojima ima i onih koji Mladića mrze više od Federalne televizije.

Ponavlja se kako su to mogli učiniti i ranije, pa se opet dodaje naljepnica fašizma. Do tada se prešućuje da su, recimo, zločini u Bugojnu čiji se akteri čak slobodno šeću i mirno sjede u državničkim foteljama mogli biti ranije riješeni.

No, televiziji je, nakon mlakih fraza o suživotu, važnije rascijepiti ionako tanke veze među narodima, i lijepiti etikete fašista kako im padne na pamet.

Zna se tko je Mladić i znaju se njegova zlodjela, ali sud mora reći svoje, baš kao što bi trebao neki sud izreći kaznu za lijepljenje fašizma i udaljavanje od toliko spominjanog suživota i naći stvarne fašiste među okupljenima.

U svojim uredima za epitete idu čak tako daleko da zbog fašizma izreknu i gluposti.

- Fašisti nisu dali mira ni mrtvima u Potočarima. Kružili su ispred Memorijalnog centra i skandirali, a žrtve su kao i 1995. sve to morale posmatrati, pročitan je nadahnuti tekst.

Žrtve su mrtve i ne mogu promatrati, a i mi smo žrtve sve dok moramo slušati presude prije presuda, blaćenja naroda i, između mlakih oprosta, poziv na mržnju zauvijek.