Federalni premijer Nermin Nikšić?

Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija demantirao je ranije medijske spekulacije da bi on mogao biti novi federalni premijer, ali je rekao da je "sigurno da će na toj funkciji biti neko od kadrova SDP".

"SDP ima nekoliko ozbiljnih kandidata za ovo mjesto, ali kako stvari trenutno stoje, gotovo sigurno kandidat za mandatara za novog federalnog premijera biće sadašnji generalni tajnik SDP BiH Nermin Nikšić", rečeno je "Večernjim novostima" u vrhu SDP.

Iz SDP BiH demantuju i navode mostarske štampe da bi koalicija, sa SDP BiH na čelu, za predsedavajućeg Saveta ministara BiH mogla predložiti direktora Ekonomskog instituta u Sarajevu Antu Domazeta, profesora na sarajevskom Ekonomskom fakultetu Vjekoslava Domljana ili direktora HT Mostar Stipu Prlića.

Kada je riječ o budućem ministru inozemnih poslova BiH, u SNSD je "Večernjim novostima" potvrđeno da je ova stranka i dalje zainteresirana za ovu funkciju i da bi ona trebalo da pripadne njima, kao najjačoj srpskoj stranci u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"To je zasigurno pozicija za koju smo najviše zainteresirani i to je naš prvi izbor", potvrdila je Dušanka Majkić, visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Ona ističe da je Srpska demokratska stranka, kao partner SNSD na nivou BiH, odustala od ove pozicije.

"Što se tiče ostalih ministarskih mjesta za koje smo zainteresirani u Vijeću ministara, to će biti rezultat međustranačkih dogovora na nivou RS i BiH, koji još nisu ni počeli, ali za to ćemo se lako dogovoriti, onog momenta kad riješimo poziciju ministra inozemnih poslova. Ne bih da špekuliramo o tome koje ministarstvo nam je, osim Ministarstva inozemnih poslova, još interesantno, jer nijedno ostalo ministarsko mjesto nije nezanimljivo", istakla je Majkić.

Srna