Federacija ruši projekt nove prometnice prema Neumu

Prema najavama iz federalne Vlade, do kraja godine trebala bi početi gradnja magistralne ceste Čapljina - Svitava - Neum, piše Večernji list.

Planovi Vlade FBiH

Prema riječima ministra prometa i veza Federacije BiH Envera Bijedića, u pitanju je gradnja nove ceste, a ne rekonstrukcija već postojeće. "Pripremamo jedan akt koji ćemo uputiti prema Vladi FBiH, a koji bi nam omogućio dodatno zaduženje Javnog poduzeća Ceste Federacije. Za gradnju ove ceste bit će potrebno 35 do 40 milijuna eura", naveo je Bijedić. On je istaknuo kako do početka gradnje neće proći mnogo vremena. Prema njegovim riječima, čim Vlada FBiH da suglasnost za kreditno zaduženje, počet će se s gradnjom. Ova izjava začudila je mnoge u Vladi HNŽ-a koji nisu znali za ovakav plan iz Sarajeva. Kako je za Večernji list jučer rekao ministar prometa i veza HNŽ-a Ilija Cvitanović, županija ima svoj plan za cestovnu deblokadu Neuma koji je već 80 posto ispunjen. - Uložili smo 100.000 maraka u projekt, Građevinski fakultet završava studiju, a mi počinjemo ozbiljne razgovore s kreditorima. Radi se o projektu koji je vrijedan oko 20 milijuna maraka, a u potpunosti bi bio rekonstruirana regionalna cesta od Čapljine do Cerovice, a onda bi se nastavila magistralna cesta do Neuma. Mi smo obavili već 80 posto posla i zato nas čude zadnje izjave iz Vlade FBiH. Mi nemamo nikakvih saznanja o projektu nove ceste, ali ako će ga netko graditi i skinuti ovu veliku obvezu s Vlade HNŽ-a, mi to u cijelosti podržavamo - rekao nam je jučer ministar Cvitanović. On je najavio kako će o ovoj temi za nekoliko dana razgovarati s ministrom Bijedićem.

Gdje je projekt?

Ostali sugovornici Večernjeg lista u neslužbenim razgovorima su postavili pitanje ozbiljnosti planova federalne Vlade. - Spominje se nova prometnica i krediti, a nitko još nije vidio projekt. Bojim se kako je ovo samo još jedan probni balon iz Sarajeva prema Hercegovini, ili pak još jedno obećanje koje neće biti ispunjeno. Ne želimo obećanja nego konkretne stvari - govori jedan od sugovornika. Drugi se slažu s konstatacijom kako su spomenuti planovi federalnih vlasti nerealni, osobito ako se sagleda stanje u Vladi i brojna previranja. Najsigurnije rješenje za stanovnike Neuma je plan Vlade HNŽ-a, a hoće li on biti proveden saznat ćemo za nekoliko dana, nakon sastanka ministara Envera Bijedića i Ilije Cvitanovića.