ERDOGAN Izetbegović je jedan od najvećih lidera islamskog svijeta

Erdogan
REUTERS

"Nezamislivo je da Turska okrene leđa regiji Balkana, s kojim ima zajedničku povijest, geografiju i s kojom dijeli sudbinu", poručio je Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan se osvrnuo na devedesete godine i rat na prostoru bivše Jugoslavije.

“Nažalost, tijekom devedesetih godina bili smo svjedoci bolnih događaja na Balkanu koji su ranili srca svih nas. Iako je prošlo četvrt stoljeća, bol Srebrenice još je svježa.

Ipak, usprkos svim patnjama i nevoljama koje je Balkan proživio, izvukao je i pouku iz povijesti i u posljednjih 25 godina postigao vrlo ozbiljan napredak na putu ka stabilnosti, sigurnostii miru”, rekao je predsjednik Turske.

Turska je, kazao je, bila podrška ovom procesu.

“Okviri pristupa naše zemlje Balkanu jesu poštovanje, regionalno zajedništvo, sveobuhvatnost”, kazao je Erdogan.

Govoreći o BiH, Erdogan je rekao da je Alija Izetbegović bio jedan od, kako je naveo, najvećih mislilaca, političara i lidera ne samo Bosne i Hercegovine, već cijelog islamskog svijeta.

“Bio je hrabar u ratu, privržen otac u obitelji, iskren prijatelj, mudri vođa koji je doveo svoju državu do noavisnosti. Najveće djelo Alije Izetbegovića jest Bosna i Hercegovina, a najveće nasljeđe dostojanstvo...”, rekao je turski predsjednik.

Upitan zašto pojedinim zemljama toliko smeta sporazum između Turske i Libije, Erdogan je odgovorio: “Naši sugovornici u Libiji jesu premijer Seraj i Vlada nacionalnog jedinstva, koja je priznata od UN. Libija, s kojom imamo stoljećima ukorijenjene odnose, također je naš susjed na Mediteranu. Nismo mogli biti promatrači u nastojanjima izostavljanja naše države i ciparskih Turaka u potrazi za resursima ugljikovodika i njihovog prerađivanja na istočnom Sredozemlju”, kazao je Erdogan.

Ukazao je da je potpisivanjem dva sporazuma prošlog mjeseca suradnja Turske s Libijom podignuta na najviši nivo.

“’Sporazum o sigurnosnoj i vojnoj suradnji i Sporazum o ograničenju pomorskih nadležnosti' donijeli su jako važne strateške dobiti našoj zemlji. Ovim koracima pokvareni su planovi izbacivanja Turske iz jednadžbe Mediterana”, kazao je, između ostalog, Erdogan, prenosi Tanjug.