Džaferović primio Sattlera u nastupnu posjetu

sefik dzaferovic
sefik dzaferovic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio u nastupnu posjetu šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnom osvrtom na europski put naše zemlje.

Novi šef Delegacije EU u BiH Sattler istaknuo je kako je neupitna europska perspektiva Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ali je nužno ubrzati reformske procese i implementirati preporuke iz Mišljenja Europske komisije.

Naglasio je kako će u njegovim prioritetima biti vladavina prava i reforma pravosuđa, te socio-ekonomska pitanja i reforma javne administracije.

Razgovarano je i o zastoju u procesu formiranja vlasti. Zajednički stav je kako je potrebno što prije formirati Vijeće ministara BiH i deblokirati rad Parlamenta BiH, čime bi se stvorili uslovi za nastavak reformi na putu prema EU.

Član Predsjedništva BiH Džaferović naglasio je kako je formiranje vlasti pitanje vladavine prava, što su osnovne vrijednosti i same Europske unije. Istakao da se Vijeće ministara BiH može formirati vrlo brzo ukoliko se budu poštovali Ustav i svi zakoni u BiH, uključujući Zakon o obrani i ranije odluke Predsjedništva BiH, koje se odnose na saradnju sa NATO savezom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džaferović je poželio veleposlaniku Sattleru uspješan mandat u našoj zemlji i izrazio očekivanja da će on biti obilježen ubrzanim napretkom BiH prema članstvu u EU, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.