Dva HDZ-a u BiH spremna ići i u oporbu

...ako se u pokušaju postizanja dogovora o vlasti u toj zemlji bude inzistiralo da pristanu na prepuštanje SDP-u i SDA dvaju hrvatskih mjesta u vladi Federacije i ministarskom vijeću BiH.

"Ako ne možemo dobiti pet od 17 članova u federalnoj vladi i tri u ministarskom vijeću, naše je stajalište da mi (dva HDZ-a) ne želimo sudjelovati u takvoj vlasti. Neka sastavi vlast tko to misli da to može učiniti i neka preuzme odgovornost da vodi takvu vlast", rekao je Čović u telefonskoj izjavi medijima nakon susreta s više europskih i američkih predstavnika u srijedu u Sarajevu.

Dodao je da bi takav potez uspostave vlasti bez legitimnih hrvatskih političkih stranaka, za koje je glasovalo najviše Hrvata u BiH, destabiliziralo stanje.

"To bi donijelo puno bure u BiH. Vlast se sigurno ne može uspostaviti na normalnim osnovama bez dvaju HDZ-a, koji su legitimni predstavnici Hrvata u BiH, ali o tome neka razmišljaju oni koji nas sprječavaju da kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda popunimo hrvatska mjesta", rekao je Čović.

U sjedištu ureda visokog predstavnika, po medijskim navodima, u srijedu popodne je počeo još jedan krug pregovora između dvaju HDZ-a te SDP-a i SDA kao dio pokušaja dogovora o vlasti u Federaciji BiH. Ključan prijepor je u tome tko treba zauzeti hrvatska mjesta u vlasti.

(Hina)