Dva HDZ-a predlažu zajedničkog kandidata za Predsjedatelja VM

"Naš stav je od početka da na čelu Vijeća ministara treba biti Hrvat, a s obzirom na broj glasova i legitmitet HDZ BiH i HDZ 1990 na osnovu velike podrške hrvatskog biračkog tijela predložit ćemo mandatara Predsjedništvu BiH. O imenima još ne mogu govoriti jer su međustranačke konzultacije u tijeku ovih dana", rekao je Vegar.

On smatra da kod izbora mandatara Vijeća ministara BiH treba voditi računa da se osigura podrška kako u Predsjedništvu BiH tako i u Zastupničkom domu bh. parlamenta.

"Izbor članova Kolegija Zastupničkog doma bh. parlamenta pokazao je kakva je moguća parlamentarna većina i stranke se moraju ponašati sukladno realnom stanju. Ako je svima u interesu da se što prije formira Vijeće ministara i Predsjedništvo će predložiti mandatara koji može imati većinu u parlamentu", ocijenio je Vegar.

Za članove Kolegija Zastupničkog doma 20. svibnja izabrani su Denis Bećirović (SDP), Milorad Živković (SNSD) i Božo Ljubić, lider HDZ 1990.

Iz SDP BiH više puta su ponovili da će kao stranka sa najboljim izbornim rezultatom predložiti svog kandidata za predsjedajućeg Vijeća ministara BiH, a prvobitni prijedlog bio je lider ove partije Zlatko Lagumdžija. Kada se većina stranaka složila da bi ovog puta predsjedajući trebao biti Hrvat, spekuliralo se da će SDP BiH delegirati Antu Domazeta, nekadašnjeg ministra financija i trezora BiH.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, izjavio je da se mora pokušati doći do kompromisa kako bi bilo formirano Vijeće ministara BiH. Kazao je da SNSD ostaje pri ranije iznesenim stavovima i neće pristati na preglasavanje kod izbora kandidata za predsjedajućeg Vijeća ministara.

O imenima još ne mogu govoriti jer su međustranačke konzultacije u tijeku, naglasio Vegar

Dodik je ocijenio da se u tročlanom Predsjedništvu BiH mora postići konsenzus, a ako ga nema, ne treba ni ići sa raspravom o kandidatu za predsjedajućeg ni u državni parlament, jer će biti odbijena i od SNSD-a i SDS-a.

"A bez naše suglasnosti nema Vijeća ministara", zaključio je on.

Dok stranke razmišljaju o kandidatu za čelnu poziciju u izvršnoj vlasti BiH, Kolegij nedavno konstituiranog Zastupničkog doma Parlamentane skupštine BiH održao je prvu sjednicu na kojoj je dogovoreno formiranje parlamentarnih komisija.

"Poslovnički rok za formiranje klubova zastupnika u Zastupničkom domu ističe u četvrtak, 26. svibnja, a očekuje se da će prijedlog sastava stalnih komisija ovog doma biti utvrđen na sjednici Proširenog kolegija zakazanoj za 1. lipnja", priopćeno je iz bh. parlamenta.

Kolegij će obavijestiti sve međunarodne institucije u kojima sudjeluju predstavnici bh. parlamenta da je jedan dom konstituiran, čime će pokušati odmrznuti djelovanje BiH na međunarodnom planu.

nezavisne novine