Dva HDZ-a pozvali na nepriznavanje odluka pučista, te najavili sazivanje Hrvatskog narodnog sabora

Predsjedništvo HDZ BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru predložilo, a Središnji odbor ove stranke potvrdio i donio sljedeće zaključke:

1. Predsjedništvo HDZ BiH poziva sve Županijske Skupštine u Federaciji BiH, institucije vlasti Federacije BiH i Bosne i Hercegovine da na temeljima Ustava i zakona provedu i okončaju proces konstituiranja i uspostave tijela vlasti uz puno poštivanje izbornog legitimiteta i većinske političke volje sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini

2. Predsjedništvo HDZ BiH osuđuje djelovanje svih političkih subjekata koji su sudjelovanjem u protuustavnom i protuzakonitom konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te u donošenju neustavnih i nezakonitih odluka ugrozili ustavni poredak Federacije BiH

3. Kandidiranje i potvrđivanje izbora Predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te Vlade Federacije BiH na najgrublji način je prekršen Ustav Federacije BiH, Izborni zakon Bosne i Hercegovine te pogažena temeljna načela demokratskog djelovanja i postupanja institucija vlasti zajamčenih Ustavom Bosne i Hercegovine

4. Predsjedništvo HDZ BiH očekuje i traži od svih nadležnih institucija pravne države da kroz svoje ustavno, zakonito i nepristrano djelovanje i postupanje zaštite ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine

5. Podržavamo ustavno i zakonito djelovanje Predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine, te tražimo od Predsjednice Federacije BiH i legalnih članova Vlade F BiH da ustraju u poduzimanju svih pravnih mjera i aktivnosti u cilju zaštite ustavnog poretka Federacije Bosne i Hercegovine

6. Predsjedništvo HDZ BiH poziva sve legitimne institucije vlasti od općine do razine Bosne i Hercegovine da ne priznaju protuustavno i nelegalno uspostavljenu vlast i da ne provode njihove nezakonite odluke

7. Predsjedništvo HDZ BiH je podržalo inicijativu za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, kao i inicijativu za uspostavu međužupanijskog i međuopćinskog Vijeća sa hrvatskom većinom.

8. Svjesni da političko i institucionalno djelovanje SDP-a BiH dovodi u pitanje stabilnost i euroatlantske perspektive BiH, te nanosi ogromnu političku štetu svima, a prije svega bošnjačkom narodu u BiH, i svjesni da takva politika ne uživa podršku velike većine Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, pozivamo ih da se ograde od takvog djelovanja SDP-a i koncepta rušenja ustavnog poretka Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.


Stajališta i zaključci s današnje sjednice Središnjeg odbora HDZ1990

A u stajalištima i zaključcima Središnjeg odbora HDZ 1990. koji je danas, također, zasjedao u Mostaru se navodi:

- Pokušaj uspostave zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH od 17. ožujka 2011. predstavlja izravan udar na ustavni poredak FBiH i BiH. Sjednica Doma naroda je sazvana nelegalno, bez certificiranih mandata od Središnjeg izbornog povjerenstva, kao i bez izaslanika svih federalnih jedinica i bez većinske volje hrvatskog naroda kao suverenog i konstitutivnog.

- Budući da Dom naroda ima posebnu ulogu - crpi izborni legitimitet iz volje naroda putem izaslanika iz federalnih jedinica, vlast uspostavljena na takav neustavan način ne može biti legalna ni legitimna.

- Ta vlast neće biti priznata od hrvatskog naroda u BiH, a ne bi trebala biti priznata ni od koga kome je stalo do poštivanja Ustava, zakona, ravnopravnosti naroda i budućnosti Bosne i Hercegovine.

- Pozivamo sve dužnosnike HDZ1990 i apeliramo na sve ostale da ne sudjeluju u nezakonitim i neustavnim radnjama.

- Pozivamo mjerodavne institucije: Središnje izborno povjerenstvo, Ustavni sud FBiH i Ustavni sud BiH da ponište sve odluke koje su donesene na neustavan i nelegalan način. Osuđujemo brutalne pritiske, sa bilo koje strane oni dolazili, na ove institucije s ciljem da se utječe na ishod njihovih odluka, te da se na taj način pokuša legalizirati puč.

- Pozivamo sve nadležne pravosudne institucije da procesuiraju sve one koji su zloupotrijebili položaj i ovlasti. To podrazumijeva i podnošenje kaznenih prijava za sve one koji su sudjelovali i/ili poticali izvršenje kaznenih djela.

- Pozivamo OHR, Vijeće za provedbu mira (PIC) kao i zemlje potpisnice Daytona, koji su nadležni i odgovorni za očuvanje političke stabilnosti i provedbe Mirovnog sporazuma, da spriječe kršenje Ustava i zakona i da osiguraju uspostavu institucija zakonodavne i izvršne vlasti sukladno slovu i duhu Daytona. Posebno ih pozivamo da spriječe izbacivanje hrvatskog naroda iz Ustava, a ne da Pilatovski peru ruke i prebacuju odgovornost na druge.

- Pozivamo sve one izabrane dužnosnike Hrvate koji su sudjelovali u nezakonitim i neustavnim radnjama da prestanu biti sudionici dekonstituiranja vlastitoga naroda.
-
Temeljem odgovornosti HDZ1990 koja nosi izborni legitimitet i naše odgovornosti za BiH, njenu stabilnost, integritet i europski put, Središnji odbor HDZ1990, kao najviši organ stranke između dva sabora, jednoglasno je usvojio slijedeće zaključke:

Zaključci SO HDZ 1990

1. Suočeni s ustavnim i pravnim nasiljem koje je samo nastavak petnaestogodišnjeg dekonstituiranja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, mi, legitimni predstavnici hrvatske političke volje obvezni smo poduzeti sve korake, i iskoristiti sve metode i instrumente koji stoje na raspolaganju jednom narodu sukladno preambuli Ustava BiH i međunarodnim konvencijama uključujući i Međunarodni pakt o političkim i građanskim pravima, posebice članak 1. koji tretira pravo na samoodređenje.

2. Središnji odbor prihvaća inicijativu Predsjedništva o sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, sastavljenog od legitimno izabranih predstavnika Hrvata u sve organe vlasti u BiH od općine do države, bez obzira iz koje političke opcije dolaze, koji će donijeti odluku o načinu i formi institucionalnog djelovanja.

3. HDZ1990 će nastaviti i ustrajavati na uspostavi svih institucija od županije do države od legitimnih predstavnika naroda i građana na ustavan i zakonit način kao preduvjet stabilnosti institucija, rješavanja duboke političke, ekonomske i socijalne krize i ubrzanog puta k NATO-u i Europskoj uniji.

4. Kao legitimni predstavnici Hrvata u BiH želimo potvrditi našu spremnost da BiH izgrađujemo kao državu tri ravnopravna naroda i svih njenih građana što smo svjedočili još od raspada bivše države. Hrvati su ugradili svoj glas u temelje nezavisnosti, odlučujuće doprinijeli obrani posebno na početku rata kada drugi to nisu htjeli ili nisu mogli. Mi smo zarad integriteta države, kako u Washingtonu tako i u Daytonu, u njene temelje ugradili privremeni administrativno-teritorijalni aranžman HR Herceg-Bosna.

5. Za izgradnju stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine izuzetno je bitno međusobno povjerenje tri naroda. Zato je značajno da sačuvamo mukotrpno sticano i krhko međunacionalno povjerenje koje je također ugroženo političkim nasiljem i neustavnim i nezakonitim radnjama.
dnevnik.ba