Dva HDZ-a opet (p)ostala pokret

Premda još uvijek opterećene sitnim nesporazumima, personalnim nesnošljivostima, kadrovskim rošadama u javnim poduzećima i institucijama poput HT-a Mostar, Sveučilišta..., odnosi među koalicijskim partnerima - HDZ-om BiH i HDZ-om 1990, nikad nisu bili čvršći, a prema obećanju njihovih čelnika, izdržat će sva iskušenja na koje budu nailazila, piše večernji list.

Bezrezervna potpora

Za politiku nacionalnog jedinstva, a ne uskogrudnih međustranačkih prepucavanja, imaju plebiscitarnu potporu Hrvata u BiH od Neuma do Orašja. Koalicijski pakt dva HDZ-a, čija su vrata, spomenimo, još uvijek otvorena i za ulazak manjih političkih stranaka s hrvatskim predznakom, pozdravljaju iz ureda predsjednika i premijera RH, preko predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, intelektualaca, dijaspore i predstavnika Katoličke crkve.

Politička homogenizacija stiže u osjetljivom razdoblju, praskozorju razgovora o ustavnim promjenama, koje će dugoročno determinirati društvenu, političku, gospodarsku, pa i demografsku poziciju Hrvata u državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Anuliranje međusobnih stranačkih antagonizama i jačanje jedinstva, ali i pluralizma mišljenja za pronalazak što boljeg ustavnog riješenja, pozdravljeni su konkretnim pismima potpore koji svaki dan pristižu u sjedišta ovih dviju stranaka.

Razbijanje koalicije

Predsjednici dviju stranaka Božo Ljubić i Dragan Čović jednoglasno ističu da je njihov sporazum protokolirani stranački savez, "granična točka ispod koje nitko, bez obzira na cijenu, ne smije ići". Izražena je spremnost da u realizaciji zadanih ciljeva, kao što je stvarna institucionalna zaštita Hrvata BiH, isključe pojedince koji zbog svojih pragmatičnih interesa i fotelja budu sabotirali ovaj dogovor. Na matrici probuđenog hrvatskog jedinstva, koji kritičari žele prikazati kao rađanje nove separatističke politike u trusnoj BiH, sljedećih će dana predsjednici dva HDZ-a obaviti niz razgovora s manjim hrvatskim političkim strankama.

Cilj je organizirati što veću političku frontu koju pojedini politički moćnici iz Sarajeva nastoje, subverzivnim potezima, neprincipijelnim koalicijskim ponudama - razoriti. Cijeli projekt razaranja započetog hrvatskog političkog jedinstva prati širok spektar dobro osmišljenih akcija, koje će u sljedećih nekoliko dana biti distribuirane među i onako zbunjenu javnost.

Prema razrađenom konceptu, priča o stvaranju federalne jedinice s hrvatskom većinom međunarodnoj zajednici bit će predstavljana kao projekt oživljavanja "eutanazirane" HR HB. Suptilnim metodama putem nekoliko politički kontroliranih medija plasirat će se teze o nejedinstvu Hrvata iz Hercegovine, Posavine i Bosne. Dio takvih političko-propagandnih packi već je dijelom distribuiran u javnost pričama da federalna jedinica s hrvatskom većinom neće obuhvatiti prostore Bosanske Posavine.

Računajući na kartu da je međunarodna zajednica hipersenzibilizirana na svaki spomen trećeg entiteta, namjerno će potencirati ovakvu terminološku odrednicu umjesto federalne jedinice. Kako su za političku igru, kao i u šahu, potrebni pijuni, njezini organizatori pokušat će u nju uvući manje hrvatske stranke, ako im, naravno, to uspije.

Piše: Zdenko Jurilj