Dva HDZ-a, NSRzB i HSS-NHI na sastanku Kluba Hrvata u SBŽ

No, pitanje je - je li ovim došlo do (ne)očekivanog obrata u problemima vezanim uz konstituirajuću sjednicu srednjobosanske županijske Skupštine, održane (a ne završene) 10. siječnja i u svemu što se događalo u proteklih dva tjedna, a što je izazvalo gnjev Hrvata na ovom području.

Dogovor o nastavku

Međutim, Nikola Simić sa suradnicima dogovorio je odgodu početka sjednice koju je sazvao, dok se ne završi sjednica Kluba hrvatskog naroda, kako bi, prema njegovim tvrdnjama, svi pozvani mogli sudjelovati u radu i u razmatranju jedine točke dnevnoga reda - dogovor o nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanske županije. I u tom se trenutku potez Simića i njegovih suradnika iz SDP-a i SDA činio razumnim, ili bolje reći, politički promišljenim, međutim, na njihovo razočaranje radu sjednice nisu se, kako se i pretpostavljalo, odazvali predsjednici klubova dva HDZ-a, ali čak ni predsjednica Kluba NS-a Radom za boljitak Karolina Pavlović i pozvani zastupnik HSS-NHI-ja Anto Lozančić. Međutim, svi su oni bili na sjednici Kluba hrvatskog naroda, sudjelovali u radu i u donošenju zaključaka koji nagovještavaju obrat u dosadašnjem radu - i njih i kompletne županijske Skupštine - čiji bi se rad ubuduće trebao i morao voditi u okvirima demokratičnosti, u okvirima Poslovnika o radu i Ustava Srednjobosanske županije. Naime, na sjednici Kluba hrvatskog naroda jednoglasno je zaključeno i odlučeno da je Klub hrvatskog naroda spreman nastaviti konstituirajuću sjednicu županijske Skupštine kojom će, sukladno Poslovniku i Ustavu, predsjedavati predsjedatelj Skupštine iz prethodnog saziva (Mirko Batinić, nap.a.), uz uvjet da se postigne politički sporazum da predsjedatelj, sve dok je predsjednik županijske Vlade iz reda bošnjačkog naroda, mora biti Hrvat kojega predloži Klub hrvatskog naroda. Zaključeno je također da će se protiv Nikole Simića podnijeti kaznena prijava nastavi li, kako je rečeno, "izigravati predsjedatelja Skupštine, neovlašteno i protuzakonito zakazujući sjednice Skupštine i koristeći, neovlašteno, službeni pečat Skupštine SBŽ-a".

Odnosi snaga

Na takve najave i upozorenja od ranije, ni ovaj se put Simić nije obazirao i u dogovoru s prisutnim predsjednicima stranačkih klubova (bez Hrvata), zakazao je nastavak konstituirajuće sjednice županijske Skupštine za petak, 28. siječnja u 10 sati u Travniku.

„Nedolazak predsjednika klubova dva HDZ-a, NSRzB-a i predstavnika HSS-NHI-ja u principu i suštinski ništa ne mijenja, a u petak na zakazanom nastavku konstituirajuće sjednice vidjet će se odnos snaga - tko je za nastavak, a tko nije. Do tada, ništa ne želim ni prejudicirati ni špekulirati. Međutim, želim reći, mene je ovlastila skupštinska većina da vodim nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine, jer je dotadašnji predsjedatelj svim mogućim sredstvima opstruirao rad i tražio prekid sjednice. A to skupštinska većina nije dozvolila", kazao nam je Simić.

izvor: večernji.ba