Država za čovjeka: Platformaška vlada 100 dana bavi se uglavnom smjenama nepodobnih

SDP BIH, HSP BIH, NS radom za boljitak, SDA BIH, platformaši, Vlada Federacije, Nermin Nikšić, Ante Krajina, ugovori, dugovi, platforma, platformaši, HSP BIH, Lijanovići, Živko Budimir
Na nezakonit način smijenjeni su deseci upravnih i nadzornih odbora kojima nije istekao mandat, a ove odluke donošene su na osnovi uredbe kojom je osporen Zakon o vladinim imenovanjima, a i dosadašnji rezultati rada navodne Vlade Federacije BiH u kojoj sjede kadrovi stranaka potpisnica Platforme SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, piše vecernji.ba.

Od prvotno obećanog povećanja mirovina nema ništa, a tek što će se dogoditi, bit će drastično, novo rezanje svih izdvajanja. Postoji prijetnja da neće biti niti nove financijske injekcije od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). navodna Vlada Federacije BiH upozorena je da se novac MMF-a ne smije trošiti za javnu potrošnju.

Uz prepravke i manje zakonske dorade, jedini zakon koji je upućen u proceduru bio je vezan uz ograničavanje pušenja. No, upravo upućen zakon o pušenju morat će ponovno na doradu i prilagođavanje.

Zanimljivo je kako su sve odluke navodne Vlade Federacije BiH donesene jednoglasno. No, sve je započelo promjenom načina isplate federalnog novca gdje uz ministra financija suglasnost moraju dati premijer ili pak po novoj odredbi drugi potpredsjednik Vlade Federacije BiH.

Druga je sjednica bila posvećena umirovljenicima i obećanjima da će se uskladiti mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima, kao i najavi da bi moglo doći do rasta mirovina. Na trećoj sjednici ministri su bili zabrinuti stanjem u Libiji zbog gubitka poslova, dok je pak na četvrtoj zatražena revizija privatizacije Energopetrola i hotela Stella u Neumu.

Na sljedećoj sjednici odlučeno je pomoći sarajevskom Pretisu te je poskupio plin. Na ovoj je sjednici i usvojen plan o prioritetima u prvih 100 dana, no od toga ništa još uvijek nije ostvareno.