Dražen Budiša: Federacija BiH se pretvara u bošnjački entitet

Situaciju u BiH ocjenjujem zabrinjavajućom, ali pozitivna je činjenica da su predsjednik hrvatske države, Vlada RH i oporbene stranke, skupa s dominantnim hrvatskim političkim snagama u BiH, postigli konzenzus u ocjeni da je položaj hrvatskog naroda u BiH neravnopravan u odnosu na druga dva konstitutivna naroda", rekao je Budiša.

Po Budišinim riječima konstituiranje tijela Federacije BiH „bez HDZ-a, uz potporu stranaka koje imaju vrlo mali izborni rejting u hrvatskom biračkom tijelu pokazuje da se Federacija BiH stvarno pretvara u bošnjački entitet":

„Na to hrvatska politika u cijelosti treba reagirati, jer Hrvati imaju dvije države - jedna je Republika Hrvatska, druga je BiH u kojoj trebaju dijeliti suverenitet s druga dva konstitutivna naroda", naglasio je Budiša.

„Mi moramo učiniti sve da se ostvari ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, a ono što se sada događa nije na tom putu", dodao je Budiša.

Budiša optimistički gleda na stanje u BiH i popravljanje pozicije Hrvata zbog, kako je rekao, činjenice da danas „vodeći ljudi hrvatske politike, kako u Hrvatskoj tako i u BiH, o tomu imaju podudarno stajalište".

„Inače, vrlo negativno ocjenjujem izravni angažman predstavnika američke politike u ovom trenutku, a uočavaju se i razlike u pristupu (Bosni i Hercegovini) barem nekih zemalja Europske unije", rekao je Budiša.

Po njegovom tumačenju „na ovoj osnovi BiH se ne može razvijati". „Naš interes jeste da ostane država BiH, ali se ne može platiti cijena njenog opstanka niti ona ima perspektive ako ta cijena bude svođenje hrvatskog naroda na status nacionalne manjine", upozorio je Budiša.

nacional.hr