DRAGO MARTINOVIĆ Potrebno je stalno raditi kako bi se reagiralo na vrijeme u svrhu zaštite i spašavanja ljudi

DRAGO MARTINOVIĆ Potrebno je stalno raditi kako bi se reagiralo na vrijeme u svrhu zaštite i spašavanja ljudi
PR

U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu je održan sastanak direktora Federalne uprave civilne zaštite s direktorima/ravnateljima kantonalnih/županijskih uprava civilne zaštite.

Na samom početku sastanka ravnatelj Uprave zaštite Županije Zapadnohercegovačke Drago Martinović pozdravio je nazočne i poželio ugodan boravak u Širokom Brijegu. Martinović je istaknuo aktivnosti Uprave civilne zaštite u protekloj godini istaknuvši između ostalog edukaciju učenika i ne/nastavnog osoblja srednjih škola, te formiranje još jedne službe za zaštitu i spašavanje pri županijskom Crvenom križu, kao i redovite aktivnosti i opremanje struktura civilne zaštite.

U izjavi koju je dao Fahrudin Solak, ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite istaknuo je kako je ovo prilika da se razmijene iskustava i problemi s kojima se susreću ove uprave.

''Mnoštvo je izazova pred civilnom zaštitom, od požara u vrijeme ljetne sezone kao i izbijanje velikih voda pa sve do problema s migrantskom krizom. Sve su to aktivnosti koje ćemo provoditi u ovoj godini stoga je potrebno znati navrijeme prepoznati probleme na koje nailaze pojedine uprave kako bismo mogli reagirali'', rekao je direktor Solak. Prošlogodišnji sastanak u Sarajevu bio je produktivan pa je s tim ciljem organiziran i današnji u Širokom Brijegu. Zadovoljstvo ovim sastankom izrazio je i dr. sc. Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH koji je rekao kako se radi o produktivnim sastancima s ciljem rješavanja izazova pred kojima se susreću sve uprave civilne zaštite.

''Probleme ne možemo predvidjeti susrećemo se od prirodnih, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća. Potrebno je stalno preventivno raditi kako bi se reagiralo na vrijeme u svrhu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Stoga je ovo dobra prilika za to'', rekao je Martinović.

Na sastanku se raspravljalo o mjerama za smanjenje rizika od požara na otvorenom prostoru u požarnoj sezoni u 2020. godini. Razmatran je i Nacrt uredbe o uniformi, nazivima funkcija i funkcionalnim oznakama vatrogasaca u profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama ovlaštenja zapovjednika tih jedinica, zaštitnoj i radnoj odjeći i opremi vatrogasaca. Direktor Solak je pružio i informaciju o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini kao i implementacija preporuka iz stručne procjene sustava civilne zaštite u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju.