Dragan Čović uvjeren da će Izborni zakon biti usvojen do jeseni

Dragan Čović uvjeren da će Izborni zakon biti usvojen do jeseni

... Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, te liderima SNSD-a i SBB-a Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem. Na današnjem druženju s novinarima najavio je i to da će odgovori na Upitnik Europske komisjie biti prevedeni i predani do kraja rujna ove godine, a da će Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP) biti aktiviran u prosincu.

Čović je izrazio uvjerenje da će izmjene Izbornog zakona BiH do jeseni biti usvojene, a da je najbitnija stavka tog zakona da svaki narod u BiH bira svoje predstavnike.

Govoreći o Izbornom zakonu, te presudi Suda u Strazburu, Čović je pojasnio da Odluka suda u Strazburu nije definirala to da svako mora biti izabran, nego da svakom građaninu treba pružiti mogućnost da bude biran, a tko će biti izabran, odlučuju građani BiH, te, kako je kazao, to omogućava HNS-ov prijedlog Izbornog zakona BiH.

- Moje je da stvorimo ambijent da donosemo Izborni zakon koji će biti opće prihvatljiv, a ja sam siguran da svako od ponuđenih rješenja, bilo direktno ili indirektno neće biti propust - kazao je on.

Naglasio je da ni jedan Hrvat ili Bošnjak iz bilo kojeg dijela Federacije BiH neće biti uskraćen za mogućnost da se kandidira. Govoreći o Haškom tribunalu, kazao je da sve dok djeluje ta institucija, „mi imamo obvezu surađivati".

Odgovarajući na pitanje da li je BiH izgubila kredibilitet u očima funkcionera EU, kazao je da to i nije tako, jer BiH ima puno prijatelja u EU.

- Na nama je da pokažemo više odgovornosti prema prijateljima, funkcionerima EU, više poštivanja - kazao je te dodao da će mišljenje o napretku BiH biti pozitivno ako bi riješili Upitnik, i Transportnu zajednicu, aktivirali MAP, ali da „nije tako teško da se mi između sebe dogovorimo".

Dodao je da u vezi MAP-a uknjižba vojne imovine nije najvažnije pitanje, već je važnije pokazati zrelost i spremnost rješavanja problema, „pokazati da se znamo nositi sa izazovima".

- Reformske aktivnosti moraju početi od danas, od pravosuđa pa dalje - istaknuo je Čović i dodao da su izbori još daleko te da nema nikakvog ograničenja da se kandidira. Pojasnio je da postoji niz faktora za kandidaturu, a jedan od njih je da ako ostane puno hrvatskih pitanja neriješeno, sigurno će se kandidirati.

Drugo je, kazao je, da li će stranka ili oni koje predstavlja do tada imati slična razmišljanja kao on, te dodao da želi sačuvati hrvatski narod kao politički narod.

- Ja bih osobno smatrao kao svoj politički poraz ako bi oslabila politička pozicija hrvatskog naroda u BiH, ako ne bi uspjeli dobiti MAP i kandidatski status - kazao je Čović.

FENA

Iako je sastanak u Mostaru bio planiran da se održi sa liderima svih političkih stranaka iz BiH, već danas nam je jasno da od toga neće biti ništa. Svoj nedolazak na sastanak već su potvrdili lider SDA Bakir Izetbegović i lider SBB Fahrudin Radončić. Već ranije svoj nedolazak je priopćio lider SDS-a Vukota Govedarica, a po posljednjim informacijama sastanku neće prisustvovati ni lider PDP-a Mladen Ivanić.

HERCEGOVINA.INFO