Dragan Čović: Rusija ima premal utjecaj u BiH

Dragan Čović
Anadolija

"Rusija stvara ravnotežu snage u svijetu i igra važnu ulogu na Balkanu. Nažalost, premalu u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Dragan Čović u ponedjeljak tijekom posjete Rusiji.

Čović je Rusiju posjetio na poziv Valentina Matviyenka. Rekao je kako će predložiti aktivniju suradnju između dviju država kako bi se otvorila vrata za kvalitetniji razvoj poslovanja i kulturnu interakciju: "BiH mora učiti od Rusije kako zaštiti svoje nacionalne interese te kako održati međureligijsku i međuetničku ravnotežu".

Čović dodaje kako se Rusija optužuje za jak politički i diplomatski utjecaj u Bosni i Hercegovini: "Spreman sam reći da, nažalost, ovdje ima vrlo malo ruskog utjecaja. Zanima me postoji li barem jedna tvrtka s kapitalom iz Ruske Federacije, ruskim investicijama, ili drugim vrstama aktivnosti, koje bi nas snažnije povezale. To nam je jako potrebno.

Ruska Federacija je ogromno tržište, a mudra politika unutar BiH omogućila bi nam da to razaznamo, ne obraćajući pažnju na sankcije koje je uveo bilo tko i prepreke koje su stvorene. Bosna i Hercegovina mora uložiti napore za razvoj gospodarske, kulturne i druge vrste bilateralne suradnje s Ruskom Federacijom".